Mbappé kom hem – hyllades av tusentals

Johanna Frändén var på plats när 19-åringen återvände till hemstaden

Publicerad:

FOTBOLL

BONDY. Visst kommer det fotbollsspelare med exceptionell talang då och då, men frågan är om det funnits en mer perfekt förebild än Kylian Mbappé. Vid 19 års ålder är han världsmästare, superstjärna och hela Frankrikes största idol. Och då har han ännu inte växt färdigt.
Sportbladet tog rygg på världens mesta fotbollstonåring när han besökte hemstaden Bondy utanför Paris inför tusentals supportrar.
– Jag hade aldrig kunnat föreställa mig det här, säger Kylian Mbappé.

”1998 var ett bra år för fransk fotboll. Kylian Mbappé föddes.” Den gigantiska banderollen, framtagen av det franska landslagets tröjsponsor, sattes upp på en sliten hyreshysfasad i Paris-förorten Bondy inför sommarens fotbolls-VM. I dag, nästan på dagen tre månader senare, är Kylian Mbappé tillbaka där allting började.

– Jag har aldrig träffat honom, men jag vill så gärna göra det, säger Sadia, 9, som otåligt väntar på ortens store son.

– Många har en dålig bild av Bondy, men Kylian gör oss stolta över att vara härifrån, säger hennes pappa Habib.

De har precis som tusentals andra tagit sig till idrottsarenan Léo Lagrange i Bondy, en kranskommun ett par mil norr om Paris med 55 000 invånare, där Frankrikes yngste världsmästare växte upp med utsikt över fotbollsplanen från fönstret.
Den populära poptrion LEJ uppträder med sommarhiten ”Liberté Egalité Mbappé” innan det är dags för huvudpersonen själv att kliva upp på scenen för att ta emot jubel, barnskrik – och ett hedersmedborgarskap i Bondy från borgmästaren Sylvine Thomassin.

”En dag står en av er här uppe”

– Det är så mycket känslor för mig att komma hit. Jag är gladare att se er än ni är att se mig, jag lovar. Tro på era drömmar, en dag är det en av er som står här och då är det jag som står framför scenen och applåderar, säger Kylian Mbappé.

– Jag hade aldrig kunnat föreställa mig det här, säger Kylian Mbappé.
Foto: BENOIT TESSIER / X02011
– Jag hade aldrig kunnat föreställa mig det här, säger Kylian Mbappé.

Några dagar tidigare har han räddat Frankrikes ära med två sena mål mot Island, ett inhopp som fått tidningen l’Équipe att utbrista ”Mbappésque!” på förstasidan.
Det här är hans landslag nu. Det här är hans land.

Han har redan gjort tio mål för Les Bleus, att jämföra med exempelvis Lionel Messi som hade gjort två för Argentina vid samma ålder. I Champions League har han gjort 12 stycken, tio fler än Messi när han var lika gammal. Och så har ju Kylian Mbappé vunnit VM-guld då.
Det är lätt att glömma att PGS-anfallaren fortfarande är tonåring (han fyller 20 i december). Dels för att han låter oändligt vuxen när han pratar. Dels för att han redan lyckats med nästan allt trots att karriären med största sannolikhet bara har börjat.

Kylian Mbappé är 19 år och världsmästare, han är Frankrikes enskilt största idol – och han har ännu inte slutat växa. Någon centimeter till på höjden och en hel del postpubertal muskelmassa, räknar PSG:s medicinska team med.

Men någon tonårstid i ordets vanligaste bemärkelse har han aldrig haft.

– Även om jag lever livet jag alltid drömt om känns det som att jag missar något. Jag har aldrig gjort saker som vanliga tonåringar gör. Jag hamnade direkt i en vuxenvärld och förväntades uppföra mig som en vuxen, förklarade Mbappé häromveckan i en intervju med prestigetidningen Times, som lät fransmannen pryda omslaget med rubriken ”Nästa generations ledare”.

”Han gjorde aldrig några dumheter”

På scenen i Bondy står den förra generationens Mbappé, pappa Wilfrid, mångårig fotbollstränare i den lokala klubben och, precis som majoriteten av publiken, med rötterna i Afrika. Wilfrid Mbappé kom till Frankrike som barn från Kamerun. Här träffade han Kylians mamma Fayza, handbollsspelare i Frankrikes högsta division och med föräldrar från Algeriet. Om franska medier refererar till kommunen som ett ”utsatt område” var Kylian Mbappés uppväxt präglad av ett stabilt familjeliv och en stark förankring i närmiljön. Föräldrarna är båda föreningsmänniskor och engagerade i sociala projekt i kommunen. Storebror Jirès Kembo, adopterad av paret Mbappé när han var sex år gammal, spelar klubbfotboll i Turkiet. Lillebror Ethan, 12, tillhör PSG:s ungdomslag.

Men med Kylian hade föräldrarna egentligen andra planer.
Kylian Mbappés liv går ganska snabbt att punkta upp – han har ju trots allt ännu inte fyllt tjugo år. Under uppväxten spelar han dag ut och dag in fotboll på idrottsplanen där vi befinner oss i Bondy, men tillåts aldrig fuska med skolan.
Gamla lärare beskriver honom som studiebegåvad och livlig och föräldrarna sätter Kylian i musikskola.

– Han umgicks med kompisar och så, men han gjorde aldrig dumheter som vi andra, berättar en tidigare granne.

På scenen i Bondy lämnar borgmästaren Sylvine Thomassin över en flöjt som gåva från staden. Mbappé skrattar och säger:

– Mamma och pappa ville att jag skulle satsa på musik ja, och inte fotboll.

Men vid 13 års ålder är valet gjort när Mbappé blir intagen på den nationella fotbollsakademien Clairefontaine, fem mil sydväst om Paris.

Han uppvaktas av flera storklubbar – Zinedine Zidane tar emot honom personligen i Madrid – men Fayza och Wilfrid vill inte släppa sin son så långt ifrån sig. 2015 gör Kylian Mbappé debut i Ligue 1 för Monaco, 16 år och 11 månader gammal. Året därpå tar han sin studentexamen.

Sommaren 2017 går han till PSG för 1,8 miljarder kronor. Sommaren därpå skjuter han Frankrike till sitt andra VM-guld, tjugo år efter första gången. Då, sommaren 1998, hade Fayza Mbappé nyligen upptäckt att hon var gravid.

1 av 3 | Foto: BENOIT TESSIER / X02011
19-åringen skänkte sin VM-bonus till välgörenhet.

”Vill inte tänka på Ballon d’Or”

Frankrike är ett annat land 2018. En rad terrorattentat och våldsam segregering i storstädernas utkanter har gjort också fotbollspubliken desillusionerad. De bisarra förhoppningarna att den etniskt blandade 98-generationen skulle lösa politiska knutar i det franska samhället bara genom sin uppenbarelse har inte upprepats den här gången. Men åtta av tio fransmän uppger att VM-guldet gjort dem stoltare över sitt land. Tio av tio som samlats på idrottsarenan i Bondy i dag är stolta över Kylian Mbappé, som skänkte de 4,5 miljoner kronorna i VM-bonus till välgörande ändamål.

Sedan triumfen i Ryssland har jorden snurrat snabbare än vanligt för Kylian Mbappé. Efter sina fyra mål på 13 minuter mot Lyon häromveckan – han tyckte själv att han borde gjort fler – väcktes frågan i Frankrike om han redan nu är världens bäste spelare. Lagkamraten Neymar publicerade en bild på Instagram med sin son och ”hans idol” samma kväll och förklarade för medierna efter matchen att fransmannens unga ålder inte märks.

– När Kylian öppnar munnen för att prata lyssnar man noga. Han är ett fenomen.

Själv skyr Mbappé inga frågor, men hävdar att han inte fokuserar på individuella utmärkelser.

– Jag vill inte tänka på Ballon d’Or, för då riskerar jag att bli individualistisk på plan och jag vill hjälpa mina lagkamrater.

Det finns några ord som ligger särskilt dåligt i många fotbollsmiljonärers munnar, men som Kylian Mbappé upprepar som sitt framgångsrecept: Respekt, ödmjukhet och uppriktighet.

Återstår att se hur länge det håller i sig den här gången. Det är alldeles oavsett den franska republikens bästa slagord just nu.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.