BANGURAS REVANSCH

FOTBOLL

Fick höra att karriären var över – i går sänkte Teteh Mjällby: ”Höll modet uppe”

Foto: MATCHHJÄLTE Efter flera år av rehabilitering var Teteh Bangura i går tillbaka på fotbollsplanen – som tvåmålsskytt. ”Allt som är kvar nu är märkena och ärren”, sa Bangura efter matchen.

Knäet var trasigt, så han fick höra att karriären var över.

Teteh Bangura misströstade, lämnade Sverige, men stretade desperat vidare i gymmet hemma i Sierra Leone.

– ... och här står jag i dag! Vem trodde då att jag en gång skulle göra två mål i allsvenskan?

I 42:a minuten såg Teteh Bangura hur Mjällbybacken Robin Cederberg vacklade. Han kastade sig dit, vann bollen och var plötsligt fri. 2–0 placerades säkert in till höger.

17 minuter in i andra halvlek hittade Teteh en tom yta i straffområdet.

Daniel Gustavssons hörna var perfekt och nicken satt i bortre gaveln.

Efter 3–0 till AIK och två mål i allsvenska debuten från start är Teteh Bangura lycklig. Framför allt med tanke på vägen hit. Han pekar på sitt knä för att förklara varför.

– Allt som är kvar nu är märkena och ärren här. Jag har inte ont längre, säger han.

Korsbandet var av

Plågorna han refererar till uppkom i Göteborg för drygt tre år sedan. Sommaren 2007 var han 17 år och inbjuden till provspel i Häcken. I sin iver att imponera på laget märkte han knappt att något smällde till i knäet. Sedan kom smärtan.

– Korsbandet var av. Jag opererades i Sverige och vände hem till Afrika. De gav mig ett program, men ingen trodde på mig när jag kom hem. Jag mådde väldigt dåligt och tänkte "kanske får jag aldrig spela igen", säger han.

Hur mådde du?

– Dåligt. I Afrika är vi fattiga, men jag höll modet uppe. Varje morgon gick jag upp och gjorde precis det doktorn hade bett mig göra.

Hur klarade du dig ekonomiskt?

– Jag fick hjälp av en man som heter Chernor Musa som jag har att tacka för allt. Vi hade inga pengar och jag var bara en tonåring som ville spela fotboll, men han stod vid min sida.

Lämnade Sierra Leone

Till sommaren 2008, för mindre än två år sedan, körde Teteh Bangura med boll utan att knäet var perfekt läkt. Alla timmar han hade lagt i gymmet hade gett en grundstyrka, men de förlorade månaderna märktes.

Till sist lämnade han Sierra Leone för amerikanska andraligan, där han inte platsade utan lånades ut till ett amatörlag.

För ett år sedan vände han hem igen. Hem till Sierra Leone, hem till klubben FC Kallon och hem till vännen Chernor Musa. Via honom och svenske agenten Patrik Mörk blev det Köping i division två och så AIK.

”Jag tog mig tillbaka”

Raketresan slutade inte i går, men Teteh beskriver det som att han nått ett vackert delmål. I ögonblicket som andra bollen gick in fick han beviset på att han haft rätt.

– När jag fick skadan sa alla "du kommer aldrig stå på en plan igen". Jag sa "jo, det kommer jag". Nu står jag här. Jag tog mig tillbaka.

ARTIKELN HANDLAR OM