Fransk fotboll är en spegel av samhället – fransk fotboll är rasistisk

Foto: Fotbollen har alltid varit en motbild mot det segregerade samhället i Frankrike, men nu skakas landet av rasistanklagelser.
FOTBOLL

Fransk fotboll anklagas för systematiserad rasism – och ni vill ha en nedtonad analys av betydelsen?

Jag lånar Lilian Thurams:

Det är en hel värld som rasar.

Efter Frankrikes fundamentala VM-fiasko samlades en liten grupp unga, högerextrema män utanför fotbollsförbundets högkvarter i Paris.

Deras meddelande var tydligt:

– Vi vill ha ett landslag med vita och kristna! Skicka ut araberna, muslimerna och svartingarna!

Jag tror inte att rasisterna räknade med att få gehör för sina idéer. Samtidigt var de ju inte ensamma, det fanns en bred debatt med både över- och undertoner som handlade om att problemet med det franska landslaget var att det innehöll för många gangsters.

En tegelsten som krossade idyllen

Idrottsministern pratade om att ”omogna gängledare styrt försynta småpojkar”, hon använde det nordafrikanska ordet caïd, omöjligt att inte koppla till förortens invandrarkids – som ställdes mot de andra, väluppfostrade.

Ett Frankrike och ett annat. Svart och vitt.

Förort och centrum. Ribéry och Gourcuff.

Frankrike är ett segregerat samhälle, det är ett faktum. Det är också ett faktum att fotbollen varit en motbild, ett positivt exempel.

VM var en kastad tegelsten rakt i den bilden. Mediaparts avslöjande är en skarpladdad bomb.

Samma vår som landslagets nya tröja bär sloganen ”Nos differences nos unissent”, ”våra likheter förenar oss”, publiceras uppgifter om att förbundsledare, inklusive Laurent Blanc, beslutat att kvotera bort svarta och arabiska ungdomsspelare från landets akademier.

”Kan bevisa allt vi skrivit”

Om uppgifterna stämmer är det en oerhörd skandal, som kommer att få följder långt utanför fotbollsplanerna.

Igår dementerade Laurent Blanc allt vid en presskonferens i Bordeaux. Claude Puel dementerade i Lyon, Didier Deschamps i Marseille, förbundsbasen Fernand Duchaussoy i Paris.

– Vi har självklart sätt att bevisa varje ord vi skrivit, varje fakta vi lagt fram, kontrade Mediapart-reportern Fabrice Arfi.

Och skadan är redan skedd.

VM-skandalen förstärkte bilden av ett Frankrike som hotas av gangsters, Mediapart-skandalen förstärker en bild av en överhet som bygger diskriminerande system.

Om det är sant eller inte behöver inte längre spela så stor roll – eftersom tillräckligt många kommer att känna igen sig, och tycka att det i alla fall är sannolikt. Murarna blir högre, vallgravarna bredare.

■ ■ ■

Pape Diouf, Marseilles ex-president, sammanfattade saken väl:

– Fransk fotboll är en spegel av sitt samhälle. Fransk fotboll är rasistisk. Den exkluderar.

ARTIKELN HANDLAR OM