Spionerna som styr dramat

FOTBOLL

Speciellt system ska ge Bajen järnkoll på tabellen

Foto: nyckelfigurer Andreas Dahl och José Monteiro ska löpande ta emot information från tränaren Roger Sandberg (till höger).

Superettan slutar med ett superdrama – sju lag slåss runt strecken.

Hammarby tänker bräcka konkurrenterna med hjälp av ett inövat spionsystem som inbegriper en tränare, två spelare och en släkting.

– Det kommer ge oss detaljer av stort värde, säger tränaren Roger Sandberg.

I dag sliter sju lag i Superettan för att inte hamna under ett tabellstreck. När Sportbladet talar med deras tränare upprepar de att den egna matchen är viktigast, fast de måste hålla koll på andra arenor.

Spionmetoderna skiljer sig åt.

– Vi litar på livescoren, säger J Södras manager Hans Lindbom och fortsätter:

– Vi ska inte vara naiva och tro att vi tränare kan påverka så jävla mycket. Det är snack! Det är spelarna därute som gör jobbet. Det blir lite löjligt när man tror att vi kan dra i alla trådar. Kanske i hockey, inte i fotboll.

Hammarby på besök

Hammarby vägrar nöja sig med målrapporteringen och tränaren Roger Sandberg tror visst att coachningen gör skillnad. Så länge de har samma resultat som Jönköping är de över strecket, men gör konkurrenterna mål måste de gå framåt.

För att få maximal information under dramat har Hammarby en person på plats på Stadsparksvallen i Jönköping. En ”släkting till en som är knuten till klubben”, som Sandberg beskriver det. Hans uppgift är att ringa till den sportsliga ledningen som sedan filtrerar upplysningarna åt Sandberg.

– Så får vi information om annat än mål, som skador och matchbild. Det finns fler smådetaljer vi riktat in oss på, men vilka är hemligt. Klart att allt sådant är av stort intresse för oss, säger han.

Håller mobilkontakt

Det stannar inte där. När Sandberg tog över som huvudtränare i augusti såg han behovet av smidigare informationsspridning. Han utsåg Andreas Dahl och José Monteiro till sina förlängda armar.

I dag kommer mittfältaren och backen vid spelavbrotten söka upp Sandberg. De får utvald information, som vandrat via släktingen i Jönköpings mobil, och ansvarar för att lagdelarna får höra den.

– Det behövde göras tydligare så att det inte blir dubbla budskap på planen. Ibland går det inte ut över huvud taget. Nu vet spelarna direkt vad som förväntas av dem, säger Sandberg.

Värnamo är enda rivalen som tar till liknande knep. De har folk på både Jönköpings och Hammarbys match.

– Tavlan räcker inte. Det kan vara dyrbara minuter som hinner gå. Då löser vi det hellre på det här viset, säger tränaren Tony Johansson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Superettan