FA stoppar rasistisk reklam mot Sverige

avPatrik Brenning

FOTBOLL

Fotbollsförbundet: En fullständigt nyhet

Engelska fotbollsförbundet (FA) har stoppat en reklamfilm inför landskampen mot Sverige den 15 november.

Enligt Daily Mail innehöll filmen stereotyper av svenskar och kunde uppfattas som rasistisk.

– Det här är en fullständig nyhet för mig, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell till Sportbladet.

Reklamfilmen skulle locka publik till Wembley inför träningslandskampen mot Sverige den 15 november. Enligt Daily Mail innehäll den en fejkad svenske stereotyp som gjorde sexuella anspelningar till tonerna av en Abba-låt.

”Inte hört talas om”

Enligt tidningen drog det engelska fotbollsförbundet (FA) tillbaka reklamfilmen efter att ”Sverige blivit rasande” över den rasistiska stereotypen. När Sportbladet talar med representanter för det svenska fotbollsförbundet möts dock uppgifterna med förvåning.

– Jag är ledsen men det här har jag inte hört talas om. För mig är det en fullständig nyhet, säger ordföranden Lars-Åke Lagrell.

– Jag har inte hört ett ord. Är det något allvarligt så brukar de ringa mig, säger generalsekreterare Mikael Santoft.

”Inte meningen väcka anstöt”

– Det här känner jag inte till alls, säger landslagschef Lars Richt.

Piara Powar, representant för organisationen Fotboll mot rasism, säger till Daily Mail att FA använder ”billiga och förlägna stereotyper” och en talesman för förbundet uppger att reklamfilmen inte kommer att visas igen.

– Det var aldrig meningen att väcka anstöt men efter den senaste tidens reaktioner har vi tagit beslutet att ta bort den, säger en talesman för förbundet till tidningen.

ARTIKELN HANDLAR OM