”Ibland har man önskat att man inte brydde sig så mycket”

avFredrik Jönsson

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Det är åttonde raka säsongen för Emil Salomonsson.

För IFK Göteborg har det varit en mental berg- och dalabana med dystra resultat.

– Om jag ska vara helt ärlig så har jag inte kollat tabellen en enda gång i år, säger Salomonsson inför mötet med Elfsborg.

Det har varit en svängig säsong för IFK Göteborg. Laget har åkt på flera tunga smällar. Blåvitt tappade ledningen två gånger mot Sirius och föll sent mot IFK Norrköping.

Endast två bortavinster och på hemmaplan har det blivit fem förluster och fem vinster. Spelare och ledare har pratat om förväntningar och sagt att de har fokuserat en hel del på det mentala spelet för att prestera bättre.

I helgen väntar ett viktigt möte med Elfsborg (”El Västico”). Sportbladet har pratat med den spelaren som har varit längst i klubben i nuläget: Emil Salomonsson.

Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

– Jag mår alltid bra i Blåvitt. Det har varit säsonger där man har kämpat för medaljer och Europa-spel, det gör att man stimuleras på ett annat sätt. Men att få representera IFK Göteborg är alltid en extrem ära och en stolthet, haha, säger han.

– Matcherna mot Elfsborg är speciella. Det ska bli skoj.

Det har varit skriverier kring den mentala biten. Spelare och ledare har uttalat sig, inklusive du. Hur är det i gruppen?

– Som jag ser det handlar det om hur vi som grupp ska få varandra att prestera bra. Det är svårt att spela i Blåvitt när det går dåligt. Att spela i en toppklubb när det går bra kan alla göra. Sen kommer förväntningarna på IFK Göteborg oavsett vad alltid vara att vi ska ligga i toppen - vad förväntningarna ska ligga spelar ingen roll, det får man leva med. Sen utgår jag ifrån att alla som spelar i Blåvitt vill spela i en klubb där det finns förväntningar.

Tycker du det är mentalt jobbigt?

– Personligen känner jag inte av det. Jag känner snarare tvärtom. Någonstans när det går tufft kan man hitta en växel till, man försöker peppa lagkamraterna och försöker få spelarna att förstå vikten av att göra det som de är värvade för. Det är farligt när man har satt ihop en grupp och man inte vågar göra det man är bra på. Då får han inte göra det han är bra på och då blir han frustrerad.

– Självförtroendet får inte heller vara så skört att man är beroende av yttre faktorer som publiken i det här fallet. Publiken är extremt viktig för oss, hemmaplan ska vara hemmaborg. Men det får inte heller vara så att ens prestation baseras på att man får jubel eller beröm. Jag tycker att alla är ansvariga att bygga upp ett eget självförtroende som är hållbart oavsett. Sen kan vi hjälpa varandra att bygga upp det där självförtroende på olika sätt.

Märker du av att de yngre spelarna har problem att hantera situationen?

– Det är inte så här stort (håller händerna en bit ifrån varandra), men jag ser tendenser. Om man inte attackerar problemet, så blir det ju inte bra.

– Vi är i en förändringsperiod. Man får inte tappa självsäkerheten som vi har haft på hemmaplan ”det här vinner vi”. Att man hamnar i underläge men att ”vi vänder det här”. Det får man inte tappa.

Du ska få de unga spelarna att älska att spela på Gamla Ullevi?

– Ja, lite så. Det är ju hemma, det är magiskt. Det är ofta den arenan det är högst decibel på, ljudkulissen som skapas där är ofantlig.

– Vi har tappat många kravställare och tongivande spelare. Bjärsmyr, Sebastian Eriksson och Gustav Svensson var extremt bra på att ställa krav och då har du en annan typ av stämning. Vi trivs som fan ihop nu, men det får inte bli för mysigt. Vi är fortfarande här av en anledning - att vinna fotbollsmatcher.

Hur är självförtroendet i gruppen?

– Självförtroende är en färskvara, mod är en färskvara. Det är små grejer i matcherna som gör att modet kan växa och modet kan gå ner. Det får egentligen inte vara så lättpåverkat i ett lag. Förr har det varit svårare att få en sämre dag, vår lägstanivå har legat högre. Det är en utvecklingsprocess. Vår högstanivå är ofantlig hög, vi kan konkurrera med vilket lag som helst. Men det är inte högstanivån du gör en bra serie på. Det är mellannivån du måste flytta fram.

Du sitter på utgående kontrakt. Hur går tankarna?

– Det är lite dubbelt där. Dels är det väl lite sista chansen, – Om jag ska bli den absolut bästa versionen av vad jag tror att jag kan bli så kanske man behöver fortsätta utvecklas i en miljö med ännu bättre spelare. Sen känner jag även att vi är inne i en intressant, men tuff, resa framöver. På sätt och vis en rolig resa, men också en tuff resa som är utvecklande som människa och fotbollsspelare på ett annat sätt.

Du har varit här länge, har fått ett stort Blåvitt-hjärta. Hur jobbig är den här perioden för dig?

– Från första dagen jag kom hit så kände jag att det är en speciell förening. Det är en förening vars värdegrund tilltalar mig ännu mer för varje år som går.

– Vi har väldigt viktiga medspelare som lägger ner jobb i ett utsatt område som kanske inte kommunen gör på samma sätt. På samma sätt känner jag en ofantlig stolthet över klubben än på ett annat sätt än vad man gjorde för ett par år sedan. Med det sagt, IFK Göteborg är mitt lag. På så sätt är det jobbigt när inte alltid resultaten kommer. Om jag ska vara helt ärlig så har jag inte kollat tabellen en enda gång i år.

Inte en enda gång?!

– Det är jobbigt att se IFK Göteborg ligga därnere. Jag har sagt det förut, för varje år som går står man med ett ben på läktaren och ett ben på planen. Det är så mycket man bryr sig för klubben. Ibland har man önskat att man inte brydde sig så mycket, det hade varit enklare. Det är en speciell situation. Jag känner ändå att framtiden är ljus oavsett. Det finns så många människor som håller på änglarna och är villiga att engagera sig.

Vad säger man till fansen?

– Det finns ett magiskt citat som alla säger, som Bebben sa: ”Blåvitt får aldrig dö”, och det är ju så det är. Blåvitt är mer än bara en placering i tabellen. En idrottsförening är mer än bara en tabell. Det finns en värdegrund, och det är alla som har passerat igenom dörren och alla minnen som folk har på bortamatcher och hemmamatcher. Man förknippar mycket med Blåvitt, många minnen. Det betyder mycket mer än en säsong där man inte ligger så högt i tabellen som man ska göra. Det är så mycket mer än det sportsliga.

ARTIKELN HANDLAR OM