Andreas Granqvist

Landslagets lagkapten fördömer bengalkastare

Av: 

Malin Wahlberg

Petra Thorén

FOTBOLL

Söndagens Stockholmsderby sköts upp efter att en bengal kastats upp på läktaren.

Efter matchen var flera av lagets profiler starkt kritiska till händelsen.

De får stöd av landslagets lagkapten Andreas Granqvist.

– När vi har barnfamiljer och äldre människor som lämnar arenorna måste vi få stopp på det, säger han.

Derbyt mellan Djurgården och Hammarby fick skjutas upp efter en publikskandal. Redan innan matchstart kastades en bengal från Djurgårdens kortsida till läktaren på långsidan. 

Panik uppstod och flera supportrar fick fly undan bengalen. Polisen har på sin hemsida bekräftat att händelsen har resulterat i åtta målsäganden varav två är barn.

Fördöms av Blågult

En av de drabbade ska ha fått brännskador på ryggen, men polisen ska inte ha fått kännedom om att någon tvingats uppsöka sjukhus.

Förbundskapten Janne Andersson fördömer nu skandalen.

– Jag var upptagen på eftermiddagen så jag hörde det första på kvällen när jag satt och lyssnade på sportradion. Därför har jag inte sett det eller något, mer än att jag hörde och tycker att det är bedrövligt så klart, säger han.

Kaptenen ryter till

Helsingborgsspelaren Andreas Granqvist, som återvänt till svensk fotboll efter en lång karriär utomlands, har tidigare höjt rösten angående bengaler. Nu gör han det igen.
– Det är helt oacceptabelt att de får göra det. Det kan vara fint när man tänder tifo, men att kasta en bengal på vad är det tusen grader in mot en barnfamiljläktare är för mig helt oacceptabelt, säger han och påpekar:

– Det kan inte vara många vett i skallen på den personen som kastade den... Jag hoppas att man får stopp på och hoppas att klubbarna hjälps åt med polisen och politiker.

Hur ser du på att de som bränner och kastar bengaler inte lyssnar på er spelare?

– Jag vet inte hur många röster som har höjts. Men nu var det flera starka spelare som Isaksson (Andreas), Wiland (Johan) och Jonas Olsson nu efter derbyt och det är ett bra steg. Jag gjorde det i Helsingborg efter att vi hade haft derby mot Landskrona.
– Det är barnfamiljer som lämnar läktarna för röken, det är sponsorer som vägrar gå in och sponsra, det har jag själv varit med om. Det är olagligt, säger Andreas Granqvist som efterlyser hårdare straff:

– Det finns inga straff mer eller mindre. Kollar man på England så är straffen mycket hårdare, säger han.

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 6 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Andreas Granqvist

LÄS VIDARE

De 20 bästa spelarna i Blågult efter VM

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Andreas Granqvist

Janne Andersson

Djurgårdens IF Fotboll