Englands hyllning inför kvartsfinalen

”Har underskattat Sverige i alla år…”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Sverige-England väntar i kvartsfinal och engelsmännen är förstås kaxiga...

...eller?

Nej, inte den här gången.

– Vi har underskattat Sverige i alla år, men de är fantastiska på det de gör, säger Englands förbundskapten Gareth Southgate.

Supportrar jublar redan om att ”Football’s coming home” och Englands relativt ”enkla” väg till finalen. Och det är ungefär så det brukar låta från engelskt håll i VM-sammanhang; näsan i vädret, alltid med en extrem (över)tro på sig själva.

Men så låter det definitivt inte från spelare och ledare.

När ”Three Lions” förbundskapten Gareth Southgate får frågor om det som väntar i kvartsfinal – alltså Janne Anderssons Blågult – väljer han att svara med en stor ödmjukhet.

– Vi har ett svagt facit mot Sverige. Vi har underskattat dem i alla år, men de är fantastiska på det de gör, säger han.

”Måste rätta till”

England har visserligen vunnit två av de tre senaste mötena (varav den ena segern kom i EM-gruppspelet 2012), men totalt sett har det varit väldigt jämnt (se faktarutan nedan).

Det är Southgate väl medveten om.

Direkt efter straffsegern mot Colombia började han blicka framåt mot lördagens kvartsfinal – och han vägrar sätta favoritstämpeln på England.

– Vi går framåt mot en stor match mot Sverige där hela världen väntar sig att vi ska vinna, men det är tufft med bara tre dagars vila och vårt facit mot dem (Sverige) är något vi måste rätta till, säger han.

Dier: ”Väldigt svår match”

Även mittfältsstjärnan Dele Alli väljer att hylla Sveriges insatser i VM och är inte förvånad att Blågult slagit ut både Tyskland och Mexiko.

– Det har varit en fantastisk turnering för dem. De har varit underdogs i några matcher, men de har visat att de är här för att kämpa, säger Tottenham-stjärnan när norska VG pratar med honom efter matchen.

– Sverige är väldigt solida defensivt, väldigt svåra att bryta ner. Om vi dominerar bollinnehavet, får vi inte tappa fokus i försvaret, för de är bra med bollen.

Den svenska insatsen i VM har inte heller gått Eric Dier obemärkt förbi.

– Det blir en väldigt svår match, det är ett väldigt bra lag. De har gjort en fantastisk turnering så här långt. De har en tydlig identitet.

Förre storspelaren Gary Neville, profilerad expert i engelska medier, visar Sverige stor respekt inför fajten, även om han är glad att England hamnade på vår slutspelshalva snarare än... Brasiliens.

– Sverige är ett riktigt svårt gäng att möta och det kommer bli tufft på lördag, men de har inte direkt någon Neymar, Coutinho, Jesus eller Firmino på bänken att kasta in, säger han.

Sverige–England, lördag 16.00 i SVT 1.

Foto: TT och Peter Wixtröm

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.