Sverige till åttondel – vid seger mot Mexiko

Av: Andreas Käck, Johan Flinck, Michael Wagner, Robert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:

Seger mot Mexiko och Sverige är vidare.
Men för gruppseger kan det krävas lottning.
– Vårt största fokus är på att vinna matchen, säger lagkaptenen Andreas Granqvist.

LÄS VIDARE

Spekulationerna var i gång redan inför lördagens match mot Tyskland.

Hur i allsin dar ska Sverige gå vidare till åttondelsfinal?

De flesta räknade med förlust mot Tyskland (vilket det till slut blev), men också att Sverige skulle bli nollat. I så fall hade Blågult behövt besegra Mexiko med minst två mål i den sista omgången för att lösa en biljett till åttondelsfinal (på Mexikos bekostnad).

Kastas om

Men eftersom Ola Toivonen gjorde mål mot Tyskland kastas förutsättningarna om.

Nu räcker det att slå Mexiko i sista omgången för att gå vidare.

1–0, 2–0 eller 4–3? Det spelar ingen roll.

Skulle scenariot att Sverige, Mexiko och Tyskland alla slutar på sex poäng och 3–2 i målskillnad uppstå (vilket det gör om Sverige slår Mexiko med 1–0 och Tyskland slår Sydkorea med 1–0) så avgörs dramat först med antal poäng i inbördes möten mellan de inblandade lagen, sedan med målskillnad mellan de inblandade lagen och därefter antal gjorda mål i inbördes möten mellan de inblandade lagen.

Då stryks alltså resultaten från de tre nämnda lagens möten mot Sydkorea. Mexiko går i så fall miste om två mål (de vann med 2–1), medan Sverige bara tappar ett mål (vi vann med 1–0).

Kan bli lottning

Så om Sverige slår Mexiko i sista omgången spelar det ingen roll vad som händer i Tysklands match.

Om Tyskland skulle slå Sydkorea med stora siffror så är det i så fall på Mexikos bekostnad.

Summa summarum: En svensk seger räcker för avancemang.

– Det scenariot hade vi tagit på förhand, inför VM, säger John Guidetti.

– Vi har det i egna händer, konstaterar Robin Olsen.

Det tidigare nämnda exemplet med 1–0-segrar för både Sverige och Tyskland skulle leda till det enda scenariot där fair play-poäng och en eventuell lottning kommer användas för svensk del. Vid större segrar än så för något av lagen skiljs de åt tidigare. Vid ett fair play-avgörande eller en lottning är det dock inte ett avancemang som är i fara, utan en gruppsegrare som ska koras.

Medan Mexiko snuvas på avancemang vid två 1–0-matcher är Sverige och Tyskland fortfarande oskiljbara. Således får fair play-poäng, det vill säga minuspoäng för gula och röda kort, användas för att skilja Sverige och Tyskland åt. I nuläget är det fördel Sverige om det skulle gå så långt, då Sverige har minus tre medan Tyskland har minus fem.

Oavgjort kan räcka

Om lagen hamnar på samma fair play-poäng - poängen räknas utefter antalet gula och röda kort per match - är lottning den sista utvägen för att kora en gruppvinnare. En lottning kommer i sådana fall ta plats på Spartakstadion i Moskva, en kvart efter att matcherna är färdigspelade.

– För egen del inget fokus på det. Vårt största fokus är på att vinna matchen. Vi får se om vi vinner om det blir lottdragning, vilka motståndare vi får i åttondelen har inte så stor betydelse, sa Andreas Granqvist på tisdagens presskonferens.

Förlust för Tyskland och Sverige är vidare på fler poäng vid seger mot Mexiko. Om Tyskland kryssar, så måste Sverige göra fler mål än Tyskland i sista matchen. Till exempel går det alldeles utmärkt om vi spelar 2-2 mot Mexiko samtidigt som Tyskland spelar 1-1 mot Sydkorea. Då går vi vidare på fler antal gjorda mål.

Ett tredje – men extremt osannolikt – scenario är att Sydkorea besegrar Tyskland i den sista matchen, samtidigt som Sverige förlorar. Sydkorea kan då – beroende på hur många mål man slår Tyskland med – gasa förbi såväl Tyskland och Sverige och ta sig vidare till åttondelsfinal.


Rörigt? Vi vet.

HÄR kan du själv fylla i alla tänkbara resultat och se vad de i så fall skulle innebära.

FÖRUTSÄTTNINGAR

Återstående matcher:

Onsdag 27 juni, 16.00: Sydkorea-Tyskland & Mexiko-Sverige

Om två eller fler lag slutar på samma poäng avgör:

1. Målskillnad (alla gruppspelsmatcher).

2. Antal gjorda mål (alla gruppspelsmatcher).

Om två eller fler lag fortfarande är lika efter ovanstående avgör:

1. Poäng i inbördes möten mellan de inblandade lagen.

2. Målskillnad i inbördes möten mellan de inblandade lagen.

3. Antal gjorda mål i inbördes möten mellan de inblandade lagen.

4. Fair play-poäng (minuspoäng för gula och röda kort)

5. Lottdragning.

Publicerad: