Svenska mittbacken efter bråket: ”Vi tar ingen skit”

avPetra Thorén

FOTBOLL

GELENDZJIK. Flera svenska spelare och ledare reagerade starkt när de tyska ledarna provocerade direkt efter slutsignal i lördags.

Pontus Jansson har sett bilderna på bråket efteråt och försvarar reaktionen.

– Vi tar ingen skit. Vi tar inga fångar. Det var grymt av oss, så ska det vara, säger mittbacken.

Direkt efter slutsignalen och Tysklands sena segermål (2–1) uppstod tumult mellan avbytarbänkarna.

Bråket startade med att den tyska ledaren Hans Ulrich-Voigt gick fram mot den svenska bänken, klappade händer och höjde en knuten näve.

Fifa informerade i går att Ulrich Voigt och Georg Behlau ska utredas, i dag meddelade det tyska förbundet att ledarna stängs av från nästa match.

En av de svenska spelarna som reagerade starkast var Pontus Jansson. Mittbacken for upp och gestikulerade och skrek.

Han har sett bilder på situationen i efterhand.

– Jag har fått se det. Som jag sa till de som var involverade: det där gillar jag. Vi står upp för vårt land. Vi tar ingen skit. Vi tar inga fångar. Det var grymt av oss, så ska det vara, säger han och påpekar:

– Nu har de bett om ursäkt, nu är det inte med samma aggression (som efter matchen) som jag står här och säger detta. Men du vinner med respekt och du förlorar med respekt. Du gör det på ett snyggt sätt. Det är världsmästarna, de slår enligt dem själva ett lilleputtland, då ska de inte hålla på sådär. Men de har bett om ursäkt och då det är det bara att lägga det bakom sig.

Svenska säkerhetschefen knuffades

Men bråket får alltså följder direkt för de tyska ledarna. Mot de svenska ledarna och spelarna vidtas inga åtgärder.

Landslagets svenska säkerhetschef Jan Gustavsson var under tumultet framme och knuffade en av de tyska ledarna och flera motreaktioner var starka.

När Sportbladet frågade Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet, om hur man ser på det agerandet svarade han i går så här:

Om man tittar på situationen så var tyskarnas agerande orsak till hela situationen. Men vi får utvärdera det mer sen, just nu ligger allt fokus på matchen mot Mexiko.

Kan agerandet påverka svenska landslagets relationer med andra förbund?

– Nej, det är ingen signal som jag har fått. Vi har pratat om det här, vi har accepterat deras ursäkter och måste vara större och gå vidare. Sen kan båda parter lära av det här.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller