ÖFK bekräftade misstankarna mot Kindberg

avFrida Fagerlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Daniel Kindberg anhölls kort efter att ekobrottsmyndigheten beslagtagit hans dator.

På sin hemsida bekräftade först ÖFK misstankarna mot ordföranden – men tog tillbaka det några minuter senare.

”Kindberg är på sannolika skäl misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott” stod det i originalversionen.

Det var vid lunchtid under tisdagen som de första rapporterna trillade in att ekobrottsmyndigheten hade genomfört en razzia hos Östersundshem.

Vd i bolaget är Daniel Kindberg, ordförande i Östersunds FK. Enligt ÖP beslagtogs då dennes dator, något som Östersundshems styrelseordförande Tord Andnor bekräftade för Aftonbladet.

– Det kom in ett antal poliser i morse, strax efter åtta, och begärde tillträde till vår vd:s arbetsrum och beslagtog hans dator. Vi frågade vad det gällde, men de berättade inget. Mer vet vi inte i nuläget, säger Andnor.

– Det var väldigt olustigt och otrevligt, speciellt när man inte får reda på bakgrunden till det hela. Det känns inte alls bra. Vi avvaktar nya besked.

Östersunds hemsida 21.36.
Östersunds hemsida 21.44
Östersunds hemsida strax efter midnatt.

En person häktad sedan tidigare

Enligt Niklas Jeppsson, kammaråklagare på Ekobrotssmyndigheten i Umeå, ledde flera tillslag fram till att två personer anhölls på sannolika skäl misstänkta för ekonomisk brottslighet. En av dessa var Daniel Kindberg, enligt Sportbladets uppgifter, och dessutom sitter en man från Sollefteå sedan tidigare häktad för grovt bokföringsbrott i flera fall.

Den senare, Sollefteåbon, ska via sitt företag ha sponsrat ÖFK med totalt 4,6 miljoner kronor, uppger ÖP. Rent procentuellt har 43 procent samt 54 procent av företagets rörelsekostnader gått till klubben.

Bekräftade uppgifterna – och tog tillbaka

Under tisdagskvällen publicerade ÖFK ett uttalande på sin hemsida:

Ekobrottsmyndigheten berättade under tisdagskvällen att Daniel Kindberg är på sannolika skäl misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott.

Mer information har ingen i klubben för närvarande. Inte heller Ekobrottsmyndighetens pressjour vill lämna ytterligare uppgifter.

Under onsdagskvällen ställs Östersund mot Kalmar i allsvenskan och klubben bad nu media att inte kontakta spelarna i truppen.

Bara minuter senare tog klubben tillbaka bekräftelsen och formulerade sig på följande vis:

Uppgifterna gör gällande att Daniel Kindberg på sannolika skäl är misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott.

”En missformulering”

Enligt pressansvarige Patrick Sjöö var den mänskliga faktorn anledningen till att det kommunicerade meddelandet ändrades.

– Det kom inte direkt från ekobrottsmyndigheten, det var en missformulering av mig, säger han till Sportbladet.

Sjöö säger vidare att spelarna samt de anställda i klubben kommer få möjlighet att vädra sina tankar kring händelsen vid ett frukostmöte i morgon.

– De som vill prata och ställa frågor får då möjlighet till det, säger han.

I natt uppdaterades hemsidan en tredje gång, med ett förtydligande om att Ekobrottsmyndigheten inte bekräftat något (se ovan).

Foto: ANNA TÄRNHUVUD
Daniel Kindberg är vd för Östersundshem.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM