AIK upp i topp efter derbysegern: ”Vinner kriget”

avStaffan Dickson

FOTBOLL

AIK studsade tillbaka direkt efter cupförlusten, vann söndagens derby mot Djurgården med 2–0 och gick upp i serieledning.

Målskytten Tarik Elyounoussi vet varför.

– Vi vinner kriget, säger han.

Efter att AIK förlorat cupderbyt mot Djurgården med 2–0 för en månad sedan var många överens om att Gnaget förlorade kampen på det centrala mittfältet.

Till söndagens match hade AIK gjort läxan.

– Vi vinner kriget. Vi visste att Djurgården slår mycket långt och att det är ett fysiskt bra lag som bara ska kriga. Så vi snackade om att vara med från början så att vi sen skulle få visa att vi är ett bättre lag. Vi har bättre spelare, vi vill spela fotboll, men det gäller att ha krigarinstinkt och vinna duellerna och vara aggressiva. Gör vi bara det är vi ett bättre lag, säger Tarik Elyounoussi.

”Viktigt för klubben”

Norrmannen har tidigare hyllat derbystämningen i Stockholm och vet vad dagens seger betyder för fansen.

– Det var viktigt för klubben, för supportrarna, för oss. Vi har fått en bra start. Att vinna ett derby hemma är viktigt, speciellt eftersom vi förlorade i cupen.

Trots att norrmannen själv gjorde mål var han dock inte helt nöjd med sin egen insats.

– Den var okej. Det är skönt att göra mål i derbyn, men man vill mycket mer, göra fler mål. Jag är sån som spelare, man blir inte nöjd. Jag vet inte om det är en bra eller dålig egenskap. Det viktigaste är att laget vinner, säger han.

Spelade fram till båda

Henok Goitom hyllar dock sin nya anfallspartner. Lagkaptenen spelade fram till både AIK:s 1–0-mål och Tarik Elyounoussis 2–0-mål.

– Det är väldigt lätt att spela med Tarik. Han släpper bollen vid rätt tidpunkt, han fullföljer och då är det enkelt för mig att egentligen bara ge honom bollen och så lägger han in den. Det är skönt för vårt samarbete att vi kan skapa målchanser på egen hand, säger Henok Goitom. 

Om 1–0-målet säger Goitom:

– Tarik får bollen. Jag vet att han kommer att hitta en passning, man måste bara vara beredd på det. Sedan vet vi att Rasmus har en bra vänsterfot när han kommer på utsidan, men han har också en bra högerfot. Då var det bara att lägga upp bollen så att han med sin fart bara kan lägga in den i bortre. Det här är något som vi har tränat på senaste veckan,så det är skönt att det inte bara är på flax.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20