”Finns en chans var Zlatan än hamnar”

FOTBOLL

Avslöjar: Ericson i hemligt OS-möte med Zlatan

Foto: BILDBYRÅN

Drömmen om Zlatan Ibrahimovic i OS i Rio lever.

På måndagen hade Håkan Ericson, förbundskapten för OS-laget, ett möte med superstjärnan om OS.

– Han är en av få i världen som kan diktera villkoren för sin klubb och säga att han vill spela OS, säger Ericson till Sportbladet.

Foto: BILDBYRÅN
Håkan Ericson.

På måndagen inledde Sverige sin EM-uppladdning.

Samtidigt pågår Håkan Ericsons febrila arbete med att få ihop en trupp till OS.

OS-förbundskaptenen var med landslaget i Stockholm under första dagen innan han återvände hem på kvällen för att förbereda den stundande EM-kvalsamlingen med U21-landslaget.

Sportbladet kan avslöja att Håkan Ericson hade ett möte med Zlatan Ibrahimovic på spelarhotellet om OS, vilket Ericson heller inte dementerar när Sportbladet når honom.

– Jag har sonderat terrängen med flera spelare i dag om läget. Jag kommer givetvis inte avslöja vilka jag har pratat med och eller vad de har sagt.

Zlatan bestämmer själv

Mer generellt då – finns det ett intresse att spela OS hos de överåriga spelarna?

– Intresset är väldigt stort hos alla spelare jag pratat med, både överåriga och underåriga. Det stora problemet är klubbfrågan. Plus att det finns en viss osäkerhet om man kan kombinera två mästerskap under en och samma sommar. Men det vet vi inte förrän efteråt.

Hur mycket följer du alla transferrykten kring Zlatan nu?

– Jag följer det med samma spänning som övriga fotbollsvärlden gör.

Tror du att det finns någon chans att han spelar OS om han blir kvar i Europa?

– Jag tror det finns en chans var han än hamnar. Om han själv vill så tror jag att det finns möjligheter. Han är en av få i världen som kan diktera villkoren för sin klubb och säga att han vill spela OS, som Neymar gjort nu och som Messi gjorde till Peking-OS.

Vill han då?

– Ja du, vi får se, haha.

Bruttotrupp klar den 15 juni

Mitt under EM, senast den 15 juni, ska Ericson skicka in en bruttotrupp på 35 namn till Fifa. Där måste alla spelare i den slutgiltiga OS-truppen på 18 spelare och fyra reserver som tas ut den 14 juli finnas.

Därför kommer förbundet inom kort skicka ut en formell förfrågan till de aktuella klubbarna där man kräver svar före den 15 juni om man definitivt kommer att släppa spelare till OS. 

Hur många överåriga kommer att vara med bland de 35?

– Sex eller sju, säger Ericson.

Ericson har ett avancerat pussel att lägga.

– Det är det mest speciella uppdrag jag har varit med om.