”Skulle sparkat honom tidigare”

Av: Elin Kardell

Publicerad:

Sunderland om dömde Adam Johnson

Adam Johnson.
Foto: TT
Adam Johnson.

Förre Sunderlandspelaren Adam Johnson, 28 har fått sin dom.

Nu uttalar sig klubben för första gången om fallet.

”Vi hoppas att familjen nu kan gå vidare”, skriver Sunderland på sin hemsida.

Adam Johnson greps i sitt hem den 2 mars 2015. Han var då misstänkt för grooming och sex med en 15-årig flicka. Han blev åtalad på fyra punkter och nekade till samtliga. På rättegångens första dag ändrade sig Johnson och erkände två av dem. Igår, ett år senare kom domen. Enligt BBC fälls spelaren för sexuella övergrepp mot den minderåriga flickan, men frias för misstänkt fall av våldtäkt. Enligt tidigare uppgifter kan straffet bli upp till två och ett halvt års fängelse.

Sunderlands första uttalande

Vid tidpunkten då Johnson greps spelade han för Sunderland, som senare sparkade spelaren. Nu uttalar sig klubben om fallet för första gången.

”Av respekt för rättsprocessen har Sunderland AFC inte kunnat kommentera fallet innan domen fastställts. Det är nu gjort och vi tackar alla supportrar för deras tålamod och förståelse”, skriver klubben på sin hemsida.

Skulle avslutat kontraktet omedelbart

Sunderland stängde av spelaren med en gång efter gripandet. En avstängning som senare hävdes. Vilket skapade mycket reaktioner.

”Två veckor efter avstängningen lyftes den av ’Professional Footballers' Association’ (PFA). Vi fick senare veta att Johnson skulle neka till alla anklagelser. Klubben var då inte i position att döma varken Johnson eller utgången i fallet”, skriver klubben.

Mittfältarens kontrakt bröts inte innan den 11 februari i år. Nästan ett år efter gripandet. 

”Hade Sunderland varit medveten om att han skulle erkänna sig skyldig, hade klubben avslutat kontraktet omedelbart”, skriver klubben.

Har inte varit inblandade

Sunderland skriver även att de inte har varit inblandade i själva rättegången på något sätt. De nekar till anklagelserna om inblandning i Johnsons beslut att erkänna två av punkterna under rättegångens första dag. Anledningen skulle varit att mittfältaren skulle kunna fortsätta spela.

”Klubben har inte varit inblandad på något vis och var därför inte närvarande under rättegången. Det har påståtts att klubben vetat om att Johnson skulle ändra sitt försvar precis innan rättegången. Det är ett påstående utan grund. Klubben har aldrig pressat Johnson till att spela under processen”, skriver Sunderland.

Hoppas att familjen kan gå vidare

Meddelandet avslutas med att klubben visar sitt stöd för flickan och hennes familj. De säger också att de inte har några intentioner att uttala sig om fallet igen.

”Vi hoppas att familjen nu kan gå vidare”, skriver Sunderland.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.