Hemliga mötet – som skakar Premier League

FOTBOLL

Uppgifter: Storklubbarna kan lämna engelska ligan

Premier League skakas av ett hemligt möte i London.

Englands storklubbar träffade enligt The Sun en amerikansk miljardär för att diskutera att bryta sig loss från den engelska ligan – för en europeisk superliga.

Det är läge för många Premier League-fans att vara oroliga. Ligan kan vara på väg mot drastiska förändringar efter att fem av Englands största klubbar träffats för hemliga diskussioner i London.

Det är The Sun som fångat samtliga klubbpampar på bild vid Dorchester Hotel i London. Representerade var Manchester United (Ed Woodward), Liverpool (Ian Ayre), Manchester City (Ferran Soriano), Arsenal (Ivan Gazidis) och Chelsea.

Amerikansk miljardär bakom

Herrarna träffade enligt The Sun för att diskutera att bryta sig loss från den Champions League och i stället bli del i det som tidigare kallats en ”europeisk superliga” med lag som FC Barcelona, AC Milan, Real Madrid, Bayern München, Olympiakos etcetera. En sådan liga skulle skaka Premier League och innebära slutet för Champions League. Enligt Daily Mirror handlar det i stället om att klubbarna skulle bryta sig loss från den inhemska ligan för att spela i superligan – men det skulle alltjämt innebära slutet för Champions League.

På plats vid mötet i London var även amerikanske miljardären Stephen Ross. Han uppges vara mannen bakom planerna på en ny superliga.

Säkrar miljoner

Ross har varit en nyckelfigur i International Champions Cup – försäsongsturneringen i USA – och argumentet för superligan är att storklubbarna inte längre ska behöva gå miste om miljoner när de missar Champions League.

Premier League skrev ett nytt, gigantiskt, tv-avtal inför säsongen som ger klubbarna miljarder. Men enligt Daily Mirror skulle det avtalet vara över om de fem största klubbarna lämnar ligan.