Möter Frankrike igen efter ”handmissen”

FOTBOLL

”Skulle om jag var tvungen, till 100 procent”

Lyon. Irländska folket talade om ett rån, landets fotbollsförbund krävde omspel och fick 50 miljoner kronor i kompensation.

När Irland möter Frankrike sex och ett halvt år efter svenske domaren Martin Hanssons olyckliga handsmiss i VM-kvalet säger sig irländska spelare till och med vara beredda på att göra en ”Thierry Henry” i trängt läge.

– Om jag var tvungen så skulle jag det, till hundra procent, om mitt lag skulle klara sig vidare, säger Daryl Murphy till irländsk press.

Alltsedan det tidigare i veckan stod klart att värdnationen skulle möta Irland i åttondelsfinal har diskussionerna om ”handsmatchen” 2009, som innebar VM-avancemang för Frankrike, pågått.

Irländska journalistkollegor i Lyon hävdar att det är fransk press som driver frågan, men på presskonferensen inför matchen kom det frågor från båda lägren.

Det var i sista playoff-matchen inför VM 2010 mellan lagen som den svenske domaren Martin Hansson missade en hands på Thierry Henry i offensivt straffområde. Fransmannen använde handen när han i förlängningen spelade fram till William Gallas, som kunde göra mål.

Martin Hansson fick enorm kritik för sin miss, som aktualiserade debatten om måldomare, men även den franske stjärnan kritiserades hårt för sitt agerande. Något som målgöraren William Gallas beklagar.

– Jag tycker att det är beklagligt i vilken utsträckning som Thierry attackerades för händelsen. Det är ännu mer synd att attackerna kom från franska medier och förståsigpåare, säger han till franska L’Equipe.

– När jag hörde vissa människor säga att de skämdes så... Domaren såg inte handsen och det var allt. Det var som att han skulle missat en foul i straffområdet, säger han vidare.

Frankrike kvitterade ut sin VM-biljett. Men missen fick ett intensivt efterspel med i vissa fall orimliga proportioner för de involverade.

Fick 50 miljoner av Fifa

Irländska fotbollsförbundet protesterade, ville få VM-dispens men fick som plåster på såren 50 miljoner kronor av Fifa.

– Det var en betalning för att vi inte skulle göra det till en rättsak, sa John Delaney vd för Irlands fotbollförbund då.

Fifa påpekade att utbetalningen var för ett arenabygge på Irland (Aviva Stadium).

Med hela det här perspektivet går nu Irland och Frankrike in till mötet i Lyon i dag. William Gallas är övertygad om att Irlands förbundskapten Martin O’Neill kommer att prata med sina spelare om missen 2009, att det inte är glömt.

O’Neill gav sin syn på just det tidigare i veckan.

– Jag såg det på distans. Jag tror inte att det blir ett problem på det sättet. Det är uppenbarligen något man talar om på förhand, men jag tror att de irländska fansen har så bra humor att oavsett vilket skämt som kommer om det, så förblir det just på ett skämtsamt sätt. Det var det inte då när det skedde, det var på dödligt allvar, säger han.

Den franska EM-målvakten Hugo Lloris, som spelade matchen 2009, tror inte att händelsen då ska påverka dagens möte.

”Hör till det förflutna”

– Jag vet inte om irländarna är ute efter revansch direkt, det är en del av historien. Nu spelar vi EM på hemmaplan och vi är det laget som man SKA slå. Irland har säkert det som motivation, men vi fokuserar inte alls på det. Det tillhör det förflutna.

De irländska EM-anfallarna Daryl Murphy och Shane Long visade i veckan sympatier med Thierry Henrys agerande före målet 2009.

De sträckte sig så långt att de skulle kunna tänka sig agera på samma sätt som Henry under pressade formen.

– Om jag var tvungen så skulle jag det, till hundra procent, om mitt lag skulle klara sig vidare, säger Daryl Murphy.

Forwardskollegan Shane Long är lite mer reserverande, men har förståelse för Thierry Henrys agerande.

– Henry chansade med armen och kom undan med det. Du känner dig alltid skyldig efteråt, men man vinner matchen. Jag kan förstå varför han stack fram armen där, säger Shane Long.

ARTIKELN HANDLAR OM