Vändningen: De får möta tonåringar

avTT

Turerna kring landskampen med Iran går vidare

Foto: Bildbyrån
Iranska damlandslaget har inte spelat en match på 1,5 år.

Landskampen i fotboll mot Iran blir till slut av.

Men det är inget seniorlag som kommer hit, enligt Pezhman Pars, som skriver om iransk fotboll.

– Det är ett gäng tonåringar.

Från en källa i det iranska fotbollsförbundet har Pezhman Pars, som skriver på Svenskafans.com, fått veta att det är U19-spelare som kommer till Sverige.

– Min kontakt i Iran vill verkligen poängtera att det inte är ett seniorlag. Det presenteras som ett seniorlag från Irans sida, men vad jag har hört är en majoritet U19-spelare, kanske födda 97-99. De har nyligen haft samling och är det enda aktiva laget som närmar sig seniornivå, säger han.

Krångel med visum

Pezhman Pars säger att det inte finns något iranskt seniorlag på damsidan, annat än på pappret. Ingen damlandskamp har spelats på 1,5 år, sedan OS-kvalet då laget åkte ut. Irans motstånd mot att släppa iväg spelarna till Sverige beror på att man inte vill att det ska bli för ojämnt, enligt källan i Iran.

Landskampen var en del av överenskommelsen kring herrlandslagets match mot Iran i fjol. Egentligen skulle den ha spelats på torsdagskvällen, men visumkrångel gjorde att matchen har flyttats till fredagen.

– Iran har velat använda visumskälen som en orsak till att ställa in matchen, men svenska ambassaden var välvilliga och nu kan de inte skylla på det längre, säger Pezhman Pars.

"Ett iranskt mål"

– Det skulle dock inte förvåna mig om samma människor som velat stoppa matchen också kommer att använda den i propagandasyfte, för att visa att landet satsar på damfotboll, säger han.

Landskampen mot Sverige blir Irans damers första i Europa, och Pezhman Pars tror att Pia Sundhages landslag, som tog OS-silver i augusti, vinner stort över Iran.

– De är duktiga, men de ska samtidigt möta ett av världens bästa lag. Jag tror ändå på ett iranskt mål, säger han.

Vid halvtvå-tiden la Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand ut en bild på Instagram på iranska landslaget på Arlanda.

De har alltså landat – till slut.

ARTIKELN HANDLAR OM