”Det här är ingen 'one man show'”

FOTBOLL

Peter Wettergren blir nyckelperson i Sveriges nya landslag: Fyra ögon ser mer än två

Foto: Wttergren

Peter Wettergren får en nyckelroll i jakten på framgång för det svenska fotbollslandslaget.

Allt till viss del tack vare nye förbundskaptenen Janne Anderssons dotters pojkväns föräldrar.

– Vi stängde in oss i deras vardagsrum, säger Peter Wettergren.

Peter Wettergren har länge hyllats som en av de mest kunniga personerna bakom kulisserna i svensk fotboll. Som assisterande till Magnus Haglund, Jörgen Lennartsson och Klas Ingesson var 48-åringen med och byggde upp Elfsborg till ett stabilt allsvenskt topplag innan han inför säsongen värvades till danska jätteklubben FC Köpenhamn.

Gömde sig i Malmö

Men det blev bara ett år i Danmark. På fredagen blev Wettergren klar för ny assisterande förbundskapten för det svenska a-landslaget efter EM. I april ringde landslagschef Lasse Richt och efter förhandlingar fick förbundet tillåtelse att inleda samtal med Wettergren, som länge även använts som scout av Erik Hamrén.

De skedde i en bostad i Malmö där kommande förbundskaptenen Janne Andersson arrangerat en hemlig mötesplats.

– Vi ville inte ha massa spekulationer eftersom vi fortfarande slogs om både cupguld och ligaguld med FCK och jag ville inte störa något kring det. Du vet ju själv hur det hade blivit om vi hade suttit på något fik. Då hade någon känt igen oss och så hade spekulationerna varit igång. Så vi satt hos Jannes dotters pojkväns föräldrar i en förort utanför Malmö. Jag tog bilen dit och han var där. Det var skitmysigt, skrattar Wettergren.

Vad tyckte föräldrarna om det?

– De var hur trevliga som helst. Vi stängde in oss i deras vardagsrum och så kom de med kaffe och pappan grillade korv med bröd. Det var helt fantastiskt.

Vad pratade ni om?

– Framförallt om ledarskap och fotbollsbiten. Vi diskuterade arbetssätt och hur han och jag ville ha det samt spelsätt. Vi penetrerade verkligen fotbollsbiten och klickade jäkligt bra där. För mig är det väldigt viktigt att min chef ska tycka på samma sätt som jag där och vi var överens om hur vi ville jobba.

”Fyra ögon ser mer än två”

Efter mötet följde intensiva telefonkontakter innan Wettergren på torsdagen också formellt blev klar för jobbet. En dröm, som 48-åringen själv beskriver det.

– Det är fantastiskt att få jobba med svenska landslaget på heltid. Det ska bli jättespännande. Det är en sådan fråga du kanske bara får en gång.

Wettergren får nu en nyckelroll i en organisation som skiljer sig mot den Erik Hamrén använt, och använder sig av, under sin tid som förbundskapten. Både Janne Andersson och fotbollsförbundets ledning ville nu återigen anlita en renodlad assisterande tränare – något även Peter Wettergren ser som en självklarhet att ha.

– Alla har sitt sätt att jobba men jag har alltid varit assisterande och för mig är det givet att ha det så. Fyra ögon ser mer än två och att kunna bolla idéer med någon är jätteviktigt. Jag menar inte att det är det enda rätta sättet att jobba på men det är så jag tycker om att jobba. Jag tycker om att påverka och göra den andre bra. Det är viktigt och då har man bra förutsättningar att lyckas. För mig handlar det inte om någon ”one man show” utan om ett team. Erik har valt ett annat sätt även fast han också har ett team där Reine (Almqvist, scout), jag (scout), Mackan (Allbäck, players manager) och Lasse (Eriksson, målvaktstränare) har kunnat påverka. Men det blir inte i det dagliga arbetet. Men jag har inga synpunkter på det alls, det är olika arbetssätt och det är ledaren som väljer.

”Tror på tät spelarkontakt”

Hur kommer du jobba med landslaget som ändå skiljer sig en hel del mot ett klubblag?

– Det går att fundera på. Från att kunna påverka spelarna på planen varje dag får man hitta ett annat arbetssätt och det ska bli en utmaning. Men jag tror ändå på den täta spelarkontakten och då handlar det om att åka ut och titta på mycket matcher och ha en dialog med spelarna för att även kunna hjälpa dem i sina klubblag. En del har jättebra människor att prata med redan men en del behöver kanske kunna bolla idéer. Jag tror att man genom det ska kunna hitta ett arbetssätt för att kunna påverka dem. Men det är samtidigt en utmaning och den utmaningen är både kittlande och lockande.

Du har länge varit en hyllad assisterande tränare i svensk fotboll. Är du inte sugen på att ta ett huvudtränarjobb?

– För mig är nog det här det optimala för mig. Jag har bara varit assisterande i elitverksamhet och trivs med den rollen. Jag tycker om att påverka, jobba med detaljer och personlig utveckling. Ledarskap handlar otroligt mycket om relationsbygge och jag tror stenhårt på att ha en bra relation med spelarna för att kunna påverka dem i den riktning du vill att de ska agera.

Du är inte lockad alls?

– Jo, och jag har varit det nu också. Jag kände att jag kanske skulle göra det nu, men det är samtidigt inget jag går och suktar efter. Nu har jag fått chansen att jobba med landslaget på heltid och det är fantastiskt roligt. Mycket tack vare FCK som hjälpt mig genom att inte sätta några käppar i hjulet. Ståle förstod på mig att jag ville det här och att få jobba med landslaget på heltid är det finaste fotbollsjobbet du kan ha i Sverige.

Vad ska bli roligast nu?

– Först ska det bli väldigt roligt att fira ligaguldet ordentligt med Köpenhamn, sedan fantastiskt roligt att få vara med och bidra så mycket jag kan som scout under EM och sedan ska det bli otroligt roligt att få bygga något nytt ihop med Janne Andersson.

Vilka idéer ska ni bygga kring?

– Den frågan får vi återkomma till. Först ska jag avsluta i Köpenhamn innan jag går in i nästa grej. Men återkom gärna så ska jag svara ärligt på den frågan.

ARTIKELN HANDLAR OM