”Jag ville ge fotbollen en chans”

FOTBOLL

16-årige Hedvig Pettersson har bestämt sig

1 av 4 | Foto: Hedvig Pettersson, 16, ung talang i Mallbacken.

Hedvig Pettersson, 16 är allsvenska Mallbackens senaste tillskott.

Efter att ha elitsatsat på både friidrott och fotboll har hon nu bestämt sig.

– Målet är allsvensk debut den här säsongen, säger Pettersson.

Den unga anfallaren kommer närmast från Hertzöga BK i division tre. Hon har varit med på samlingar med F16-landslaget och nu har Hedvig Pettersson skrivit på ett allsvenskt tvåårskontrakt.

– De hörde av sig och frågade om jag ville komma och provträna. Jag skulle till Bosön för landslagssamling och hade sagt att jag ville träna mer fotboll. Det var jättekul, men jag tror inte att de kollat på mig innan, så jag vet inte riktigt hur det gick till, säger anfallaren.

Valde bort friidrotten

Men att satsa fullt ut på fotbollen har tidigare inte varit en självklarhet för Pettersson. Ända fram tills hon började träna med Mallbacken i november, satsade hon både på fotboll och friidrott.

– Det var inte så längesen som jag valde inriktning inom friidrotten. Det blev mångkamp och i somras tävlade jag i Ungdoms-SM. Där kom jag tvåa, säger Hedvig Pettersson.

Trots framgångarna var Pettersson tvungen att välja en idrott, men det var någonting hon var beredd på.

– Beslutet var ganska tufft, och jag visste först inte vad jag skulle välja. Men sen när jag tränade med Mallbacken kände jag att jag ville ge fotbollen en chans, säger 16-åringen.

"Mer fight"

Trots att beslutet var svårt visste Hedvig Pettersson att hon skulle behöva välja. Hon kände att det var dags för att kunna satsa fullt ut på någon av sporterna.

– Jag förstod att jag skulle behöva välja, samtidigt som jag inte ville förstå. Men det var bara att göra det. Annars hade det blivit lite halvdant, säger anfallaren.

Nu ligger all fokus på  fotbollen, och Pettersson är den yngsta kontrakterade spelaren i laget. Men hon känner sig ändå som hemma och gillar den mentalitet som finns.

– Träningarna har mycket högre tempo här. Det är fler vinnarskallar på planen och mer fight som gör att det blir roligare, säger Pettersson.

Målet är allsvensk debut

Den första allsvenska säsongen kommer handla mycket om att utvecklas för Petterssons del. Tillsammans med sina tränare har hon satt upp mål.

– Mitt mål är att utvecklas, kriga om en plats i startelvan och göra debut i allsvenskan den här säsongen. Det känns som ett realistiskt mål som jag satt upp tillsammans med min tränare, säger 16-åringen.

Pettersson debuterade i sitt nya lag mot IFK Örby i Svenska cupen. Där spelade hon från start och fick runt 66 minuters speltid. Närmast väntar en träningsmatch följt av den allsvenska premiären mot Linköping, där hoppas Hedvig Pettersson på ännu mer speltid.

Här är tio av svensk damfotbolls mest lovande tonåringar