Nobbar inbjudan till högdjurens läktare

FOTBOLL

Islands president: Jag ska stå i klacken

1 av 2

Dyra middagar, fina drycker och bekväma stolar på bästa plats är ingenting för Islands nyvalde president.

När landet ska spela kvartsfinal i EM nobbar Gudni Johannesson Vip-läktaren för den isländska klacken.

– Varför skulle jag sitta i Vip-rummet och dricka champagne när jag kan göra det var som helst i världen, säger 48-åringen till CNN.

Det råder som bekant total fotbollshysteri på Island efter landets osannolika framgång i fotbolls-EM. När laget skrällslog England i åttondelsfinalen fanns åtta procent av landets befolkning på plats på arenan. En av dem – den nyvalde presidenten Gudni Johannesson.

”Jag grät av glädje”

– Det var fantastiskt att vara på plats i Nice och heja fram laget till ett så oväntat resultat. Jag grät av glädje. Självklart betyder det här massor för Island som land. Det visar att om du bara jobbar hårt och målmedvetet tillsammans så kan du nå vilket mål du än har, säger Johannesson till CNN.

När laget på söndag ställs inför nästa gigantiska utmaning, kvartsfinalen mot Frankrike i Paris, kommer den nyvalde presidenten återigen finnas på läktaren. Men inte bland de andra dignitärerna på Vip-läktaren.

”Kommer stå i klacken”

– Varför skulle jag sitta i Vip-rummet och dricka champagne när jag kan göra det var som helst i världen? Nej, jag kommer stå i klacken med de andra fansen med min isländska landslagströja på. Och med respekt för det franska laget så borde de inte underskatta oss, säger 48-åringen.

– Men oavsett om spelarna kommer hem efter den här matchen eller först senare så kommer de få ett mottagande värdigt hjältar.

ARTIKELN HANDLAR OM