Polen: ”Början på en fantastisk era”

FOTBOLL

Utslagna – men också stolta

Foto: AP

MARSEILLE. Utslagen, nedslagen – men när Adam Nawalka mötte pressen ville han inte prata om besvikelsen.

Han ville prata framtid.

– Det här mästerskapet är början på en fantastisk era, säger Polens förbundskapten.

De har charmat Europa med sin offensiva fartfotboll, men efter fem långa matcher sprang de in i väggen.

Kuba missade en straff, Polen är utslaget.

– Det var en stor besvikelse, spelarna har lagt ner mycket arbete, de förtjänar att hyllas både för matchen och turneringen de gjort. Vi förlorade inte en enda match i EM, och åkte ut på straffar, säger Adam Nawalka.

Polens tränare har imponerat både under kvalet och turneringen, med ett lag som fungerar som ett kollektiv och som är ett av Europas bästa kontringslag.

Känner stolthet

Det slutade med en blytung straffsparksförlust, men med stolthet snarare än sorg.

– Det här är fotboll. Senast (mot Schweiz) hade vi turen att vinna på straffar, nu förlorade vi. Vi hade våra chanser, men det var rätt att straffar avgjorde till slut, säger backjätten Kamil Glik.

Polen vräkte in 33 mål i kvalspelet, flest av alla. För Adam Nawalka var EM ett bevis för att polsk fotboll är på rätt väg.

När han ser framåt – och det gjorde han redan när han pratade med spelarna i omklädningsrummet i natt – gör han det med optimism.

– De andra lagen kommer att spela annorlunda mot oss nu, men vi måste vara förberedda på det om vi vill bli att räkna med i europeisk fotboll. Jag är glad över att vi återvunnit supportrarnas förtroende, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM