”Alla dör ju för den här matchen”

Publicerad:
Uppdaterad:
Mattias Johansson är laddad inför derbyt.
Foto: Andreas Hillergren och TT
Mattias Johansson är laddad inför derbyt.

FOTBOLL

Ett av världens största derbyn – den här gången inför tomma läktare.

Men vid vinst är belöningen enorm för fansen.

– Alla dör ju för den här matchen. Det är det enda man snackar om, folk blir helt galna, säger Mattias Johansson.

Det har varit en turbulent säsong för Panathinaikos. Klubben har ekonomiska problem och har blivit stämda av några spelare. Landslagsspelaren Niklas Hult var en av dem, han försvann till rivalen AEK Aten.

En annan svensk spelare som försvann var Oscar Hiljemark, som var inlånad från Genoa. Guillermo Molins, som är skadad för tillfället, och Mattias Johansson är kvar i klubben.

– Jag trivs skitbra, livet är grymt. Det finns inget att klaga på, säger Johansson.

”Alla tacklar det olika”

Med andra ord påverkades försvararen inte negativt av det som hände.

– Ekonomiska problem, sena utbetalningar. Alla tacklar det olika, det är olika hur man påverkas. Klubben har inte valt att ha hamna i den här sitsen, de har jobbat för att lösa det. Till slut får man pengarna, säger Johansson.

Ingen stress för dig?

– Nej, inte alls. Jag är väldigt ”relaxed” och obrydd. Det finns inget jag kan göra. Det går emot mina principer att anmäla en klubb och gå den vägen för att lämna en klubb. Jag har fått möjligheten att spela för en storklubb som Panathinaikos, för mig är det inte rätt att lämna klubben när de har de här problemen.

Du funderade aldrig på stämma klubben?

– Nej.

– Det blir en del möten och sånt, mycket samma snack. När ska lönerna betalas ut? Det är mycket snack om pengar. Jag har spelat i AZ Alkmaar i fem år och jag kom inte till Panathinaikos för att trygga min framtid, jag kom hit för att det är bra fotboll. Har du tålamod kommer du få tillbaka det i slutändan.

”Lever med skyddad identitet”

Har du pratat något med Hult efter allt som har varit?

– Han lever med skyddad identitet härnere nu, man kan inte få tag på honom. Nej, haha. Jag träffar honom ibland, vi hänger ofta och snackar. Han valde att lämna klubben och alla gör som de själva vill.

I januari sålde Panathinaikos spelare för att få pengar så att de kunde betala lönerna. Klubben har sålt startspelare men det har inte påverkat resultaten negativt på senare tid.

Mot Larissa den 19 februari kom säsongens första bortavinst. Laget har fem nollor bakåt på de sex senaste matcherna. Mattias Johansson har spelat högerback, men även mittback i 3–5–2.

– Då var jag höger innerback. Man springer inte lika mycket där som ytterback. Det var mest för att jag är bra med bollen och ska sköta uppspelen. Det var bra. Man måste anpassa sig, vara förberedd på allting, säger han.

– Jag började spela mycket direkt när jag kom hit, sen fick jag sitta på bänken lite. På slutet har jag spelat igen och det känns som jag har hittat tillbaka till mig själv. Vi har varit jävligt stabila defensivt. Nu ska vi bara få igång offensiven mer.

Hur skiljer sig Grekland från Holland?

– I Holland är det mycket upp och ner. Här är det fortfarande väldigt fartfyllt, men mer fysiskt och taktiskt. Det blir mer långa bollar från de sämre lagen i ligan. Men som sagt, jag trivs bra här, jag gillar fotbollen. Jag får spela zonförsvar igen. Jag är mer defensiv här. Men en balja kan man hitta här och där ändå.

För en dryg månad sedan visade han sina offensiva kvalitéer med ett mål (se målet här.

Paok toppar grekiska ligan före AEK Aten. Om något av de lagen vinner cupen räcker det med en femteplats för att få spela i Europa nästa säsong. Det är viktigt för Panathinaikos för att få ekonomiska tillskott framöver.

”Folk blir helt galna”

På söndag kväll väntar ett tufft derby mot Olympiakos.

– Alla dör ju för den här matchen. Det är det enda man snackar om, folk blir helt galna. Det är ett sjukt stort intresse. Gillar man fotboll så dör man för det. Det har jag inte upplevt tidigare. Så fort förra matchen var avslutad så var det den här matchen man började prata om. Det går inte att beskriva.

Efter oroligheter i Olympiakos senaste match blir det dock spel inför tomma läktare.

– Det är en fet match. Det är själva inramningen man vill ha i en stor match. Man vill höra hatet från motståndaren. Oavsett publik eller inte är det en match man gärna vinner.

Supportrarna är som sagt väldigt engagerade. Det gör att Mattias Johansson och lagkamraterna får besök på träningarna emellanåt.

– Fansen kommer rätt ofta, det har blivit fyra-fem gånger sedan jag kom hit i somras. De är några hundra, de visar sin uppskattning, det är ”pep-talk”. Det är coolt att se. När det kommer fans första gången tänker man ”shit, vad händer nu?”. I AZ var det typ fem kids som dök upp, så det här var jag inte vann vid.

”Bli en taxi till träningen”

Johansson har hört talas om att fansen kan visa missnöje när det blir poängtapp eller förluster som inte uppskattats.

– Jag vet inte hur det är när man förlorar ett derby, jag har inte gjort det. Men jag har hört att de har knackat rutor på bilar.

– Om vi förlorar får det bli en taxi till träningen efter matchen.

Formen är god, för andra gången den här säsongen har laget vunnit två raka matcher. Givetvis siktar Panathinakos på en tredje vinst i följd.

– Man hade gjort många folk och fans nöjda om man hade vunnit. Man hade påverkat mer människor än i de matcher jag har spelat tidigare.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.