Portugal: ”Vi är där för att vinna”

FOTBOLL

Tillbaka på Stade de France – två år senare

Foto: All over press

LYON. Fernando Santos första match som Portugals förbundskapten var en förlust på Stade de France.

På söndag är han tillbaka.

– Vi är där för att vinna, säger han.

Det var aldrig någon tvekan.

När Fernando Santos tog ut sin EM-trupp gjorde han klart att han tänkte åka till Frankrike för att vinna.

– Vi är inte favoriter, men det är vål målsättning, sa han.

För tolv år sedan var Santos radiokommentator när Portugal förlorade EM-finalen mot Grekland på hemmaplan i Lissabon. Han hade tränat halva det portugisiska laget, alla utom en i det grekiska.

”Där för att vinna”

När han slog sig ner framför pressen strax före midnatt slog han fast att det här är en final som han tänker vinna.

– Finalen kommer att vara höjdpunkten i min karriär, det är en EM-final. Det är mitt land, min flagga, mitt moderland. Det är väldigt stort för mig. Motståndare tänker jag inte på, det är två väldigt starka lag som gör upp, jag kommer att analysera dem. Vi är där för att vinna, säger han.

Dessutom avslöjade han när målsättningen spikades.

Santos första match var en träningsmatch mot Frankrike på Stade de France. De förlorade med 2–1, men under samlingen slog de fast att de tänkte komma tillbaka två år senare.

– Det viktigaste för mig är målet vi satte för två år sedan, att vara i final i Saint-Denis. Före den matchen satte vi målet att vi skulle vara tillbaka. Med mycket lagkänsla, med hårt arbete och fem-sex spelare som varit nyckeln så tog vi oss hit.

”Vi är inte bäst i världen”

Metoden har varit en strikt strategi, det har inte alltid varit vackert, men hittills i EM har det varit framgångsrikt. Mot Wales släppte de knappt till en enda riktig målchans.

– Portugal har alltid en matchplan. Vi måste ha en offensiv plan och en defensiv. Vi är inte bäst i världen, det är vad vi utgår ifrån. Vi vet att vi är svåra att slå. Vi analyserar våra motståndare för att försöka göra det svårt för dem, och alla motståndare är olika. Wales har väldigt snabba spelare och är snabba fram, vi försökte stoppa dem från att hitta ytan bakom våra backar – och sen hade vi en offensiv plan. Och det fungerade, säger Fernando Santos.

ARTIKELN HANDLAR OM