”Med Zlatan tog alla andra ett steg bakåt”

FOTBOLL

Nya lagkamraterna om klubbsuccén, ”Vikingarna”, Z-kedjan och nya landslaget

1 av 4 | Foto: Nikolai Jakobsen
Jimmy Durmaz intervjuas av Sportbladets Johanna Frändén i Toulouse.

TOULOUSE. Jimmy Durmaz och Ola Toivonen har fått en smakstart i Frankrike, men höstens klart tuffaste uppgift väntar ännu.

Om två veckor tar de franska EM-finalisterna emot det mest anonyma svenska landslaget på länge i kvalet till VM i Ryssland.

Men att sakna fixstjärnor är inte bara dåligt, enligt den svenska Toulouse-duon.

– Nu när Zlatan inte är med måste alla andra ta tag i det och det har lyft oss, säger Jimmy Durmaz till Sportbladet.

Foto: Pontus Orre
Durmaz och Zlatan i Blågult.

Det är 22 grader varmt i sydvästra Frankrike i slutet av oktober och dagen innan vi träffas har Ola Toivonen, 30, tagit med barnen till en park i stan, medan han följt moderklubben Degerfors seger mot Ljungskile via mobilen med andra ögat.

– En poäng till räcker för att klara kontraktet, det borde gå, säger Ola Toivonen om moderklubben.

Hans nya klubb Toulouse FC ligger på en överraskande fjärdeplats i Ligue 1 efter att ha slagit både PSG och Monaco på hemmaplan. Men det är annars på klassisk rugbymark som två av herrlandslagets offensiva profiler numera befinner sig. Stadens stolhet, Stade Toulousain har en supporterbutik mitt i stan och längs de rödbruna fasaderna i centrum – Toulouse kallas den rosa staden på grund av de ockrafärgade husen – finns affärer med namn som Rugby Religion.

”Kunde skämta ganska rått”

Ola Toivonen kan röra sig fritt här utan någon som helst uppståndelse.

– Jag frågade klubbpresidenten varför inte vi också har någon officiell butik i stan, men fick inget riktigt svar. Men det är bra här, soligt och trevliga människor, säger Toivonen.

Även Jimmy Durmaz, 27, har fått blodad tand av livet i Frankrike – om än lite mer bokstavligt talat. Inför förra helgens möte med Angers tappade han delar av en tand när han åt en baguette (!) och två dagar senare missar han träningen på grund av smärta.

– Kinden svällde upp och jag har inte sovit något i natt, men nu har jag fått antibiotika. Tandläkaren föreslog kortison, så jag fick förklara att det är dopningsklassat, säger Durmaz, när han tar emot i det nya hemmet fantastiskt beläget på en halvö mitt i staden, där han kan stå och fiska i Garonne-floden direkt från trädgården.

Tillsammans med Toivonen och den danske anfallaren Martin Braithwaite utgör han kärnan i Toulouse skandinaviska klan.

– De kallar oss vikingarna, flinar Durmaz. Vi tre har hittat varandra och presterat mycket framåt ihop, det är kul.

Utifrån är det svårt att tänka sig två mer olika typer än Ola Toivonen och Jimmy Durmaz – värmlänningen med en fot kvar i bruksorten och invandrarkillen som sinnebilden för Generation Z.

– Man tänker inte på det där när man är i det. Z-kedjan (Durmaz, Zengin och Zlatan) var alltid sig själva, men vi kunde alltid skämta ganska rått med Ola och de andra, som svarade utan problem. Ola och jag har spelat i Malmö båda två och haft sms-kontakt genom åren, säger Jimmy Durmaz.

”Alla tog ett steg tillbaka med Zlatan”

De två är båda ytterst delaktiga i att Toulouse bara ligger två poäng efter Paris Saint-Germain efter tio omgångar av Ligue 1.

– Jag trodde faktiskt att franska ligan skulle vara lite tuffare. Vi har kvalité i laget och är glada där vi är just nu. Får Toulouse en europaplats är det som att vinna ligan för oss, säger Durmaz.

Lite tuffare mot franskt motstånd lär det dock bli snart. Efter sju poäng på de tre inledande VM-kvalmatcherna möter svenska herrlandslaget det stjärnspäckade Frankrike på Stade de France den 11 november.

– Det blir tufft, men vi vet vår plats bättre nu. Med Janne (Andersson) är det en helt annat dynamik i gruppen. Vi vet att vi inte är det bästa landslaget, så alla lägger till det där extra jobbet. Förut visste vi att bara vi ligger rätt defensivt så räcker det med en chans för Zlatan och det kan bli mål. Nu måste vi kämpa mer, säger Durmaz, som själv fått kritik för att passa Ibrahimovic i alla lägen.

– Det var den idé vi hade och det funkade bra i EM-kvalet. Men det blev så att alla tog ett steg tillbaka i offensiven. Nu när Zlatan inte är med tar alla inte bara ett, utan två steg framåt i det offensiva för att bidra. Hade vi gjort det med Zlatan hade det blivit mycket bättre.

Varför gick det inte med Zlatan?

– Folk litade på honom för mycket och gav honom bollen istället för att göra det på egen hand. Han förstörde inte för oss, det var vi som la för mycket på honom istället för att ta det egna ansvaret. Det gäller oss alla, säger Durmaz som inte tror att Ibrahimovic kommer tillbaka till landslaget.

– Det är klart att jag saknar honom, men jag tror att hans beslut är definitivt.

Ola Toivonen gör en liknande analys.

– Det var lite ”vi har Zlatan, det löser sig”. Vi hade idéer defensivt som funkade bra, men framåt ville Zlatan ha varenda boll och där kommer kanske den svenska mentaliteten kommer in, att man inte vågar göra något annat än att passa honom. Men jag köper det med en sån spelare. Bara hans närvaro i ett rum är ”wow”. Det viktigaste jag lärt mig av Zlatan är att alltid vinna, på varenda träning. Det är många bussresor och träningar och måltider vi haft ihop, så han blev en vän också, säger Toivonen.

”Var lite tomt vid matbordet”

Några av dina tidigare landslagskolleger har kritiserat Erik Hamrén för att sätta ”mod” och ”shining” före taktik.

– Det är svårt att säga vad som gick fel med Erik. När han kom ville han verkligen spela fotboll väldigt fritt, sen blev det mer statiskt. Kanske att mod och attityd blev allt. Men vi ska inte klaga på honom så mycket, han tog oss till två slutspel av tre, det är väl ett rätt bra facit?

Efter att ha hamnat utanför sommarens EM-trupp trodde Ola Toivonen att landslaget var historia även för honom. När han blev kallad till den senaste samlingen, där han gjorde mål mot Bulgarien, blev Toivonen varse att en del har ändrats sedan han senast var med.

– Jag kunde inte längre knacka på på hotelldörren till vänster där Pontus (Wernbloom) satt och spelade tv-spel eller till höger där Isak och Kim hängde i sitt delade rum. Det var lite tomt vid matbordet. Det är väldigt ungt nu, mycket ”bror” hit och dit, säger Toivonen och ler.

Som veteran ser han också ett nytt ansvarsområde.

– Det är några unga spelare som liksom inte insett allvaret än, som tycker att ”oj, vad det är roligt med fotboll”. När det kommer motgångar är det viktigt att de kommer upp igen. Jag tänker på Victor (Nilsson-Lindelöf) och John (Guidetti), som fått känna på det lite nu på slutet.

Vad är dina intryck av den nya landslagsledningen?

– Janne är trevlig och kunnig. Han och Peter (Wettergren) har intressanta idéer; defensivt väldigt svenskt och offensivt lite nytt.

På tal om svenskt blev det ett väldigt liv när Janne Andersson sa i sitt sommarprat att i hans landslag sjunger man nationalsången. Vad tycker du om det?

– Det där handlar om ens uppladdning inför avspark. Jag tror inte att jag sjunger så mycket, jag kanske mimar lite. Jag tycker man ska få göra som man vill.

ARTIKELN HANDLAR OM