Spårar fotbollsfesten ur blir baksmällan svår

FOTBOLL

Wegerup: De som vill dricka sig packade kan gå på krogen

Sommaren är slut - äntligen.

Nu börjar fotbollshösten, fotbollsfesten.

Men skulle den spåra ur kan baksmällan bli svår.

Det är om detta det mesta handlar när dansken intar Råsunda.

Ibland blir det tvära kast här i livet.

Från tropisk värme i Milano och en gnällande tränare Mancini till arktisk kyla i Solna och en mysande förbundskapten Andersson. Han välkomnar och omfamnar den ruggiga tid som nu kommer, men konstaterar också: ”Hur trist måste inte människor som inte har ett fotbollsintresse ha det på hösten”.

Flygande tefat

Vi som har det och som dessutom har vårt intresse som yrke, vi hade samlats för terminsstart i förbundets högkvarter. Kanelbullar stora som flygande tefat, godmodig stämning och inga journalister i skamvrån. Däremot en hel del allvarliga ord från magister Lars Lagerbäck och rektor Sune Hellströmer.

För det må vara en fantastisk fest som väntar mot Danmark nästkommande lördag. Men går det snett, på läktarna eller på planen, då kan bakrusets dimma förmörka hösten.

På planen handlar det framför allt om att hindra Danmarks tre anfallare från att ännu en gång bli party crashers. Lagerbäck överdrev inte precis när han sa att de røde och hvides tremannaanfall skapade ”några chanser” i andra halvlek i Parken i juni. Om trion sen heter Rommedahl, Tomasson, Jørgensen eller om Bendtner tar plats där framme är egentligen inte det väsentliga. Sverige är ovant att spela mot lag som spelar 4-3-3 och det syns.

Att hänga upp sig alltför mycket på spelsystemet när man letar förklaringar till den danska upphämtningen är förstås samtidigt att förenkla komplexa sammanhang alltför mycket. Lika mycket som siffror handlar det om psykologi, känslan av att vara jagad. Det handlar om trycket från läktarna, trötta ben, missade egna chanser och - inte minst - om att Sveriges försvar inte längre är det trygga befästningsverk det en gång varit. Det finns sprickor både här och där i murverket.

Truppen som magister Lagerbäck presenterade på sin digitala svarta tavla i går påminde oss om det. Concha har varit skadad, Mikael Nilsson är en omskolad mittfältare och övriga fyra, de är bra, ja. Men de är inga framtidslöften direkt.

Utsvultna vargar

Danskarna kommer att jaga som utsvultna vargar, spela så som den gör som inget har att förlora längre gör. Då måste vi kunna stå emot bättre än senast. Särskilt som frågetecknet över Andreas Isaksson vägrar att räta ut sig.

Lägg därtill att Linderoth och Ljungberg också varit borta från spel och jag ser för min inre syn Dannebrogen vaja på Råsunda.

Då blundar jag hårt och ser Johan Elmander och Zlatan Ibrahimovic i storform framför mig och se där, det känns genast lite bättre.

Vad alla hoppas slippa se på Råsunda är en ny skandal likt den i Köpenhamn. Det är fint att man jobbar för att få till en fotbollsfest. Men framför allt är det klokt att man inte är så snällt och svenskt naiva att man inte rustar för bråk.

En enda person (ja, med viss hjälp av Poulsen förstås) förstörde så mycket för dansk fotboll. Samma sak kan, men får inte, hända oss.

Generalsekreterare Hellströmer talade om ”en osedvanligt hög grad av fylla” som skapade grogrund för skandalen i Parken. Därför är det utmärkt om de uppenbart påverkade aldrig släpps in på Råsunda. Nej, jag är ingen moraltant. Låt gå för en eller två trivsamma öl. De som vill dricka sig packade kan däremot hellre gå på krogen, de upplever ändå inget av matchen.

Där alkoholen går in, där går vettet ut och än värre blir det för de som hade för lite vett redan från början.

Ett torrlagt Råsunda är bästa garantin för en fest som inte spårar ur utan varar hela hösten.

ARTIKELN HANDLAR OM