Hellström: ”Jag såg upp till honom”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Ove Grahn död – han blev 64 år gammal

1 av 3 | Foto: ROONY JOHANSSON
VM-LAGET 1974 Svenska landslaget som spelade VM i Västtyskland. Bakre raden från vänster Georg ”Åby” Ericson (förbundskapten), Ralf Edström, Bo Larsson, Claes Cronquist, Ove Kindvall, Björn Nordqvist, Sven Lindman, Staffan Tapper, Örjan Persson och Ove Grahn. Mittenraden från vänster Jan Lowecrantz (läkare), Lars ”Laban” Arnesson (assisterande tränare), Conny Torstensson, Kent Karlsson, Thomas Ahlström, Benno Magnusson, Roland Sandberg och Roland Grip. Främre raden från vänster Knut Hallberg (massör), Björn Andersson, Ronnie Hellström, Sven-Gunnar Larsson, Göran Hagberg, Jan Olsson, Jörgen Augustsson och Inge Ejderstedt.

Ove Grahn är död.

VM-hjälten blev 64 år gammal.

– Ove var en kille man såg upp till, man ville bli som honom, säger landslagskollegan Ronnie Hellström till Sportbladet.

Förre landslagsmannen i fotboll, Ove Grahn, avled i onsdags i sin hemstad Alingsås.

Han blev 64 år gammal.

”Ett proffs ut i fingerspetsarna”

Grahn inledde sin karriär i Norra Fågelås i division fyra men värvades snart av allsvenska Elfsborg där han gjorde succé i anfallet.

Redan vid 22 års ålder blev han proffs i schweiziska Grashoppers där han var lagets stora stjärna i tio år.

Ove Grahn spelade 45 landskamper för Sverige och var en viktig kugge i VM-slutspelet i Mexiko 1970 och i Västtyskland 1974.

Målvakten Ronnie Hellström spelade tillsammans med Grahn i båda VM-slutspelet och minns honom med värme och glädje.

– Jag träffade Ove första gången 1968 när jag gjorde debut i landslaget. Vi mötte Sovjet på Ullevi och Ove kom fram direkt och presenterade sig, berättar Hellström.

– Han var ett riktigt proffs ut i fingerspetsarna. Han tog hand om oss nya i landslaget på ett fint sätt och gav oss tips och råd. Han var sex år äldre än mig men kom alltid fram och pratade.

”Jag såg upp till honom”

Hur minns du honom som fotbollsspelare?

– Han tillförde mycket energi på planen. Han var en ledare. Jag glömmer aldrig hans skott, han sköt som en häst och hade enorma frisparkar.

I VM 1970 gjorde han ett av sina mest klassiska landslagsmål när han gjorde Sveriges segermål mot Uruguay på övertid.

Eftersom Sverige behövde vinna med mer än ett mål räckte det tyvärr inte till avancemang.

– Ove var en jävla fin kille. Jag minns att jag såg upp till honom och ville bli som honom. Han var det där riktiga proffset. Vi umgicks också mycket efter våra karriärer i VM-74 laget och hade alltid väldigt roligt ihop, säger Hellström.

Thomas Nordahl spelade även han tillsammans med Grahn i landslaget.

– Jag hade förmånen att vara med i samma landslagstrupp som Ove några gånger. Han var kraftfull, orädd och en riktig lagspelare. En generös människa som betydde mycket för svensk fotboll, säger Nordahl.

Även Ralf Edström, skyttekung i 74-laget, har ljusa minnen från tiden med Ove Grahn.

  – Det var en stilig kille, alltid välklädd. På planen var han en pådrivare, slitstark och han tog ofta bort motståndarnas spelfördelare. Han var också en duktig skytt. Ove var en kämpe in i det sista, säger Ralf Edström till TT.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.