”Ingen risk för planstormning”

FOTBOLL

Djurgården sänker säkerheten

När Djurgården vann SM-guld 2005 stormade supportrarna Gamla Ullevi. Det resulterade i dubbla kravallstaket i säsongsavslutningen.

Nu har laget återigen guldchans – då är staketen borta.

– Vi vill prova en annan säkerhetsmetodik, säger Djurgårdens säkerhetschef Johnny Brenemark.

Foto: SKANDALEN 2005 Djurgårdsfans stormar Gamla Ullevi efter att ha Dif säkrat guldet mot Örgryte. Böterna för klubben då: 190 000 kronor.

Ni kommer ihåg skandalscenerna från Gamla Ullevi den 17 oktober för två år sedan.

Djurgården klarade 0–0 mot Örgryte och tog SM-guld. Efter slutsignalen stormade supportrarna planen och hotfulla konfrontationer med polisen uppstod.

”Haft en bra dialog”

Läktarskandalen tvingade Djurgården att sätta ut dubbla kravallstaket på Stockholm Stadions löparbanor i säsongens sista match mot Elfsborg. Spelarna sprang sedan mellan staketen under ärevarvet.

Inför säsongsavslutningen 2007 har Djurgården återigen guldchans – men staketen är borta.

Låter som en nedrustning av säkerheten, Johnny Brenemark?

– Kan i och för sig förstå det. Men det är det inte. Och det är jäkligt viktigt att alla förstår det. Förut hade vi inte aggressiv mobb att slåss emot, det har vi inte nu. Vi har haft en bra dialog med Järnkaminerna under hela säsongen och känner inte att det är nödvändigt med dubbla staket mot Brommapojkarna, säger Djurgårdens säkerhetschef.

Dif:s klubbdirektör Bosse Andersson:

– Det urartade i Göteborg och folk bara vällde in på planen. Så vill vi inte ha det igen, och vi tror inte att det finns någon risk för det i morgon ( i dag).

Under slutet av matchen kommer Järnkaminerna att bistå med publikvärdar för att hjälpa till att förhindra en planstormning vid ett eventuellt SM-guld.

– Staketen och alla vakter har tidigare sänkt feststämningen. Nu ska vi piska igång en stämning som Djurgården 2007 är värdigt, säger Järnkaminernas ordförande Magnus Öhrman.

ARTIKELN HANDLAR OM