Kvar i seedningrupp två – då behövs tre segrar

FOTBOLL

Vid seger mot Nordirland är EM-biljetten säkrad.

Blir då matcherna mot Spanien och Lettland oviktiga? Tvärtom.

Idel segrar och Sverige seedas i grupp två – en förlust och grupp tre kan vänta.

Förutsättningarna är glasklara.

Tre matcher återstår för Sverige innan EM-kvalet är över – en seger räcker för att säkra avancemang.

Men även om den kommer mot Nordirland redan nu på onsdag så handlar inte de avslutande mötena med Spanien och Lettland om äran – de handlar förutsättningar.

– Man tänker inte på det, men det är viktigt. Vi vet om att det har betydelse för seedningen i EM och Fifa-rankningen, säger förbundskaptenen Lars Lagerbäck till Sportbladet.

Kan trilla ner

En förlust och risken finns att Sverige trillar ner i seedningsgrupp tre och kan lottas mot England eller Italien istället för Polen eller Tjeckien.

Men Lars Lagerbäck är inte orolig för vilken seedningsgrupp Sverige hamnar i till slut.

– Det beror på vilka lag det är som kommer i de andra. Har man tur eller otur, vilket du vill, kan du få ett väldigt bra lag i vilken seedningsgrupp som helst. Det beror nog mer på tur i lotten, säger Lagerbäck.

”Fullt fokuserde”

Kim Källström tänker inte på någon seedning.

– Givetvis är vi fullt fokuserade på den här matchen, sedan får vi helt enkelt bara se vad som väntar, säger han.

I seedningsgrupp ett finns redan värdnationerna Österrike och Schweiz samt Grekland (om de kvalificerar sig) som regerande europamästare. I nuläget är det Tyskland som innehar den sista, och minst åtråvärda, platsen.

”Mer än tur”

– De tre lagen (Österrike, Schweiz, Grekland) är ju ganska överkomliga, som det ser ut nu är det ju den andra seedningsgruppen som är den bästa, säger fotbollsförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell, som säger att det är en speciell lottning att vänta till EM-slutspelet 2008:

– Det är mycket mer turen som avgör den här gången.

ARTIKELN HANDLAR OM