Janne Andersson: ”Det var nog det som berörde mig mest”

avAdam Borg

Jimmy Durmaz fick ta emot hot och hat på sociala medier efter Sveriges förlustmatch mot Tyskland i VM.

Dagen efter förlusten höll Durmaz, tillsammans med det svenska landslaget, en gemensam manifestation mot rasism.

– Det var nog det som berörde mig mest, djupast och det som kommer att stanna hos mig längst, säger Janne Andersson i Nyhetsmorgon.

– Vi väljer att inleda dagens träning på ett annorlunda sätt än i normala fall. Detta på grund av några fullständigt oacceptabla händelser under gårdagens match. Jimmy (Durmaz) kommer att göra ett uttalande och alla spelare och ledare står bakom det till hundra procent.

Så inledde förbundskapten Janne Andersson träningen dagen efter Sveriges förlustmatch mot Tyskland i VM. Anledningen var att Jimmy Durmaz fått motta hot och hat på sociala medier på grund av en orsakad frispark i slutminuterna.

Tillsammans med hela det svenska landslaget höll sedan Durmaz ett brandtal mot rasismen.

– Att bli kritiserad är något vi lever med, men att bli kallad blattejävel och självmordbombare och få mordhot mot mig och mina barn är helt oacceptabelt, sa han bland annat innan han tillsammans med lagkamraterna unisont sa ”fuck rasism”.

”Det är riktigt, riktigt starkt”

Dryga två månader senare berättar nu förbundskapten Janne Andersson om händelserna i en intervju med Nyhetsmorgon.

– Det var spelarna själva som kände att det här är inte okej. Pratade med några av oss ledare och sen bestämde vi oss för att göra den här aktionen. Det är starkt. Det är riktigt, riktigt starkt, säger han i Nyhetsmorgon.

När Janne Andersson ser bilderna igen blir han tagen av Durmaz och landslagets aktion.

1 av 4 | Foto: Peter Wixtr�m / AFTONBLADET / 85326

– Jag känner att jag blir lite berörd igen. Jimmy hade själv beskrivit i omklädningsrummet vad han ville säga och så ville jag då förklara helheten. Sedan bestämde han sig att han skulle ut och säga det här själv. Det visar styrkan hos honom som symbol, person och människan Jimmy Durmaz. Det är häftigt.

”Det som berörde mig mest”

Efter förlustmatchen mot Tyskland reste sig det svenska landslaget tillsammans, besegrade Mexiko med 3–0 och vann den på förhand tuffa gruppen. Efter seger i åttondelsfinalen mot Schweiz tog till slut Sveriges VM-äventyr slut i kvartsfinalen mot England.

Men trots Sveriges VM-succé är det Jimmy Durmaz och landslagets manifestation mot rasism som gjort mest intryck på Janne Andersson.

– Det var nog det som berörde mig mest, djupast och det som kommer att stanna hos mig längst. Det var starkt.


Söndag 22.15: Se Real Madrid-Getafe GRATIS på sportbladet.se!

Alla matcher i Serie A och La Liga sänds på strivesport.com (79 kr/månaden)


ARTIKELN HANDLAR OM