AVSLÖJAR: Berg har bestämt sig – kör vidare i landslaget

Även Toivonen fortsätter i Blågult erfar Sportbladet

Wagner

avMichael Wagner

FOTBOLL

Andreas Granqvist var först ut med beskedet.

Nu erfar Sportbladet att såväl Marcus Berg, 32, som Ola Toivonen, 32, satsar vidare i Blågult.

– Jag har haft ett snack med Janne Andersson och sagt att jag är uttagningsbar. Landslaget är det finaste som finns, säger Berg.

Ett par veckor efter att Sverige åkt ur VM i kvartsfinalen mot England kom lagkaptenen Andreas Granqvist, 33, med beskedet att han fortsätter i landslaget trots att han, åtminstone under hösten, spelar i superettan med Helsingborgs IF.

Enligt Sportbladets uppgifter ska även anfallsduon Marcus Berg och Ola Toivonen lämnat likartade besked till förbundskaptenen Janne Andersson.

Behövde betänketid

Marcus Berg säger till Sportbladet:

– Jag hade ett kort snack med Janne (Andersson, förbundskaptenen) tidigt efter VM där jag sa att jag ville ha lite betänketid och efter ett tag bestämde jag mig.

– Janne sa att de var nöjda med vad jag har presterat men också att han inte skulle ringa och tjata på mig varje dag, haha. Att beslutet är upp till var och en av oss spelare. När jag lämnade mitt besked så tyckte han att det var positivt och bra. 

Marcus Berg, som fick lämna VM mållös, bekräftar att han satsar vidare i Blågult:

– Jag sa till honom att jag vill köra på och så länge han tycker att jag är bra nog och tar ut mig så hänger jag med. Jag har sagt att jag är uttagningsbar. 

Gänget håller ihop

– Sedan får vi se hur länge jag spelar i landslaget, om det blir i flera år framåt eller bara några samlingar framåt. Men jag har ambitionen att vara med. 

– Jag måste vara bra nog och coachen ska vilja ha med mig också. Då kör jag.

Påverkas du av att Granen och andra också ser ut att fortsätta?

– Nja, jag väntade inte på Granen eller någon annans svar… men självklart är det kul att det verkar som om de flesta fortsätter. Jag har framför allt känt efter med mig själv och bollat med familjen.

Sveriges matcher i Nations League 00:12

– Jag har kämpat hela mitt liv för att få spela med landslaget. Då vill jag ge landslaget chansen så länge det går och jag känner själv att jag håller. Det är fortfarande en dröm att få spela för landslaget, säger Berg.

Anfallaren har det två senaste säsongerna vunnit skytteligan i Grekland och Förenade Arabemiraten.

Toivonen vill vara med

Enligt Sportbladets källor ska även Ola Toivonen gett Janne Andersson en positiv signal om att han vill fortsätta i landslaget. Dock behöver sannolikt Toulouse-anfallaren byta klubb för att få den speltid som krävs för att behålla landslagsplatsen.

Även Sebastian Larsson meddelade i början av augusti att även han finns tillgänglig för fortsatt landslagsspel.

Blågult spelar sin första landskamp efter VM borta mot Österrike 6 september. Fyra dagar senare är det dags för första matchen i nya landslagsformatet Nations League, hemma mot Turkiet på Friends Arena 10 september.


Här startade sagan om Toivonen och Berg

Ola Toivonen och Marcus Berg – två Värmlandspôjkar med samma sorts bakgrund, referenser och erfarenheter? Inte alls.

Den ena är chefssonen, den självlysande barnstjärnan som fick förbundskaptensögon på sig redan som åttaåring. Den andra är bonnläppens grabb, den undanskymda ädelstenen som var nedgrävd långt ute i barrskogen.

Erik Niva har besökt platserna som har format landslaget. Det här är en av totalt fyra delar i artikelserien som du hittar här!


ARTIKELN HANDLAR OM