Badji höll Djurgårdens Europadröm vid liv – kvitterade på övertid

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Djurgårdens första match i Europaspelet på tio år.

Hemmamötet mot Mariupol såg länge ut att bli en dyster tillställning för stockholmarna – men i den 94:e minuten stångade Aliou Badji in viktiga 1–1.

– Det var underbart att göra mål och hjälpa laget i jakten på avancemang, säger poängräddaren efter matchen.

De svenska cupvinnarna Djurgården slapp den första kvalrundan till Europa League och kunde – till skillnad från Häcken och AIK – scouta sina motståndare väldigt grundligt.

Ukrainska Mariupol, som kom femma i ligan i fjol, gästade Tele2 arena och hamnade genast i press av Djurgården. Trots att hemmalaget hade det mesta av bollinnehavet uteblev de vassa chanserna.

Efter 37 minuter kunde i stället Mariupol sätta 1–0 efter en hörna. Målskytten Sergej Javorskij hade Djurgårdens tränare Özcan Melkemichel varnat sitt lag för.

– Vi pratade just om honom, att de inte fick släppa honom på fasta situationer, säger han.

– Jag nådde inte bollen riktigt och såg inte vad som hände bakåt, han fick ett bakhuvud på bollen och det blir mål. Saker kan hända på fasta situationer, förklarar mittbacken Erik Johansson.

”Underbart att göra mål”

I den andra halvleken fortsatte Djurgården på den inslagna vägen och hade de farligaste chanserna. Det såg länge ut att bli en blytung förlust, men i den fjärde tilläggsminuten kom en räddande ängel i form av senegalesen Aliou Badji.

– Det var underbart att göra mål och hjälpa laget i jakten på avancemang, säger han.

Anfallaren hade sedan i den 97:e minuten ett gyllene läge att även säkra 2–1 för Djurgården, men hans avslut tog i stolpens utsida.

– Det var en för hård boll som jag missade lite. Jag tänkte att bollen skulle gå ut och att den var för hög, så jag fick ingen riktig träff. Det var för svårt att få in bollen.

Lovar mål i Ukraina

Tack vare det sena kvitteringsmålet har Djurgården 1–1 att gå på i det kommande bortamötet mot Mariupol.

– Vi kanske inte är helt nöjda med resultatet, men vi ligger under länge och kvitterar sent. Så det är ett viktigt mål. Samtidigt vet vi att det här avgörs i två omgångar, säger Özcan Melkemichel.

Han berättar att den långa förberedelsetiden som Djurgården hade inför det första mötet gynnade dem.

– Vi har scoutat motståndet väl och visste att vi skulle få mycket ytor på kanterna. Det jag saknade är att vi måste förvalta möjligheterna bättre och få klarare målchanser.

Hur går tankarna nu inför returmötet?

– Vi känner att vi är ett bättre lag än vad de är. Visst kommer det att vara tuffare där, det blir en svår bortamatch. Men vi kommer att göra mål, säger han.

På torsdag (2 augusti), klockan 19.00, ställs lagen emot varandra igen. Denna gång i ukrainska Odessa. Djurgården måste vinna matchen – eller spela oavgjort med fler gjorda bortamål – för att ta sig till nästa kvalomgång.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.