Özil om bilden med Erdoğan: ”Handlade om att jag visade respekt”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Ett par veckor innan VM träffade Mesut Özil och Ilkay Gündogan Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan.

Bilder på det kablades ut, tuff kritik följde.

Nu skriver Özil ett långt utlåtande via Instagram för att förklara situationen.

– De senaste veckorna har gett mig tid att tänka, tid att reflektera över de senaste månadernas händelser. Följdaktligen vill jag dela med mig av mina tankar och känslor över det som har hänt.

Så inleder Mesut Özil sitt inlägg på Instagram, som är del ett av tre.

Den tyske Arsenal-stjärnan syftar på den uppmärksammade händelsen i mitten av maj. Då poserade nämligen han, Manchester Citys tyske mittfältare Ilkay Gündogan och Evertons turkiske anfallare Cenk Tosun, tillsammans med Turkiets kontroversielle president Recep Tayyip Erdoğan.

Förbundspresidenten kritiserade bilden

Özil och Gündogan - båda med rötter i Turkiet - fick kort därefter hård kritik, framför allt i Tyskland.

– Fotbollen och DFB står för värderingar som Mr. Erdoğan inte delar. Därför är det inte bra att våra landslagsspelare tillåter sig utnyttjas för hans valkampanj, gick Reinhard Grindel, president för DFB (det tyska fotbollförbundet), följdaktligen ut och skrev via Twitter.

Kritiken mot stjärnorna tystades dock inte med tiden. Såväl Özil som Gündogan fick utstå burop i matcher inför och under VM med Tyskland. I och med Tysklands fiaskouttåg fick Özil därtill utstå rasistiska glåpord och hård kritik från de tyska fansen.

”Värderingar som jag tänker på än i dag”

Nu, en knapp månad sedan det uttåget, väljer Özil alltså att skriva av sig om händelsen via Instagram.

– Likt många andra spåras mina rötter till fler än ett land. Medan jag växte upp i Tyskland har min familjebakgrund rötter fastförankrat i Turkiet. Jag har två hjärtan, ett tyskt och ett turkiskt. Under min barndom lärde min mamma mig att alltid vara respektfull och aldrig glömma varifrån jag kommer. Och det är värderingar som jag tänker på än i dag, skriver han och fortsätter.

– I maj träffade jag president Erdoğan i London, under ett välgörenhets- och utbildningsevenemang. Vi träffades första gången 2010 efter att han och Angela Merkel såg Tyskland–Turkiet-matchen tillsammans i Berlin. Sedan dess har våra vägar korsats flera gånger runt om i världen. Jag är medveten om att den där bilden på oss har framkallat enorm respons i tyska medier, och medan vissa personer kanske beskyller mig för att ljuga eller vara respektlös så hade bilden vi tog inga politiska intentioner. För mig handlade bilden med president Erdoğan inte om politik eller val, utan det handlade om att jag visade respekt för det högsta ämbetet i min familjs land.

”Förstår att detta kan vara svårt att förstå”

När Özil senare även la ut del två var det mer av en kritiserande ton. Bland annat sågade han tyska medier för att kritisera hans svaga insatser på planen på grund av hans dubbla ursprung, för dubbelmoral gentemot honom jämfört med Lothar Matthäus (som fotades tillsammans med Rysslands president Vladimir Putin och Fifa-presidenten Gianni Infantino för några dagar sedan).

Men som han skrev i del ett: han ångrar inte bilden.

– Jag förstår att detta kan vara svårt att förstå, eftersom den politiska ledaren i de flesta kulturer inte kan ses som en person separat från politiken. Men i det här fallet är det annorlunda. Oavsett vad utgången skulle ha blivit i det senaste valet, eller i valet före det, skulle jag fortfarande ha tagit den bilden.

I det tredje och sista inlägget kritiserade Özil behandlingen han fick av det tyska fotbollsförbundet (DFB) i samband med denna fråga. Samtidigt skrev han att han inte kommer fortsätta spela för det tyska landslaget så länge den typ av rasism som han visats fortsätter att existera.

I långa inlägg på Instagram talar nu Mesut Özil ut om den kontroversiella bilden med Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan.
Foto: Arne Dedert / TT / NTB Scanpix
I långa inlägg på Instagram talar nu Mesut Özil ut om den kontroversiella bilden med Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.