Banguras hemliga deal med AIK

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

Succé för Bangura – nu sitter han i guldsits

Mohamed Bangura räddade kvar AIK i allsvenskan.

För att värva anfallaren tvingades klubben sluta ett hemligt avtal med honom – som aldrig skrevs in i kontraktet.

Nu ska Bangura utnyttja dealen för att bli rik.

Foto: Nätade igen Bangura gjorde ett mål och spelade fram till ett när AIK säkrade kontraktet i går. När Bangura värvades tvingades AIK sluta ett hemligt avtal med anfallaren som nu kommer att göra honom rik.

Behöver du fler argument innan du korar ”årets allsvenska fynd” kom två i går:

I minut 50 vred Mohamed Bangura bort sin försvarare och satte 1–0. 25 minuter senare uppehöll han hela Elfsborgs backlinje och frispelade Viktor Lundberg till 2–0.

Segern gör att AIK i praktiken är klart för allsvenskan 2011.

– Alla vill vara i allsvenskan. Så att stanna i allsvenskan är en riktigt härligt känsla. Jag tycker att vi förtjänade det, säger Bangura.

Unik deal

För AIK har anfallaren från Sierra Leone varit ett sportsligt lyft. Men det är först efter målet och framspelningen i går som flytten blir ett stort ekonomiskt lyft för Bangura. Anledningen är en unik överenskommelse som AIK slöt med honom i somras.

Då skrev de kontakt över tre och ett halvt år till vad agenten Patrick Mörk kallar en ”genomsnittlig allsvensk lön”. Ju fler matcher och ju fler mål spelaren gjorde desto mer pengar skulle det bli. Men Bangura trodde sig redan då ha potential att bli en av allsvenskans bästa spelare, därför krävde han att få förhandla om en kraftig löneförhöjning den dagen han uppnått stjärnstatus.

Tog i hand

AIK:s sportchef Jens Andersson skrev inte in önskemålet i kontraktet, men tog i hand och gick med på Banguras förfrågan.

Nu i veckan, eller möjligen efter helgen, ska Mohamed Bangura se till att avtalet följs. Trots att lönen är satt för de närmaste tre åren ska han kräva mer.

– Jag kommenterar inga enskilda förhandlingar, men min ståndpunkt allmänt är att om du levererar ska du ha betalt, säger Jens Andersson.

Banguras agent säger att det inte råder några tvivel om att avtalet gäller. Han vill inte nämna några summor, men är övertygad om att en kraftig löneökning är på gång.

– Vi har en gentlemen’s agreement att om Bangura blir en väldig hit måste vi direkt sitta ner och se över hans lön, säger Patrick Mörk.

Kommer lönen dubblas?

– Vet inte. Men jag ser honom som seriens bästa spelare och då ska han ha en lön därefter.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.