Hur i hela världen tänker du, Maradona?

FOTBOLL

Simon Bank: Han åker till VM utan den bäste mittfältare han kunnat få

Bara en galning kan chocka alla med sin 30-mannatrupp.

Bara ett geni gjorde det.

Hur i hela världen tänker du, Diego Maradona?

Foto: RATAS  Esteban Cambiasso får inte åka till VM.

Om världens alla förbundskaptener satt i ett klassrum så skulle Maradona sitta längst bak och vika pappersplan (Bonusinformation: Lars Lagerbäck hade suttit längst fram, Sven-Göran Eriksson hade suttit mellan Cissi och Hanna).

När alla andra igår hade lämnat in sina lappar till Fifa var det alltså alldeles naturligt att det var Diego, El Pibe, som vi till slut satt och väntade på.

Han hade ägnat dagen åt att värja sig mot rasande attacker från sin företrädares son (!), och åt att förbereda en presskonferens som skulle börja klockan tre i Buenos Aires. Klockan blev tre – ingen presskonferens. Klockan blev fyra – ingen presskonferens. Det meddelande som till slut kom ut var att truppen skulle presenteras på det argentinska fotbollsförbundets hemsida.

Det känns i hjärtat

Resten av eftermiddagen – natten, europeisk tid – satt halva världen och klickade på en hemsida som naturligtvis brakade ihop.

En bit efter midnatt öppnades dörren. Javier Zanetti och Esteban Cambiasso hann aldrig in. Inte Ever Banega heller.

Det var egentligen inte särskilt överraskande (Diego har aldrig låtsats som att han velat ha med de två förstnämnda i sitt landslag), men det var ändå en smäll.

Zanettis frånvaro känns mest i hjärtat. Cambiassos frånvaro känns precis överallt.

Galenskap? Idioti? Prestige? En fix idé?

Jo, jag skriver under på allt.

Maradona kommer att åka till VM med fler mittbackar än han kan räkna, och han kommer att göra det utan den bäste mittfältare han kunnat få.

Esteban Cambiasso har varit hjärtat i ett Inter som mycket väl kan stå på toppen av världen om två veckor. Med honom och Mascherano hade Maradona haft VM:s mest svårforcerade innermittfält. Men han vill inte det. Han vill inte ens ta med Ever Banega, som hade kunnat göra ett liknande jobb med mjukare fötter.

Dunga – en defensiv kapten

Det finns ingen logik i uttagningen, Argentina måste se längre än så idag.

Argentina måste helt enkelt tro på Gud, vare sig de vill eller inte.

Utöver Diegos 30-mannatrupp så fanns det en del annat att fundera över. Raymond Domenech tar nya steg i sin eviga strävan efter att bli Frankrikes mest avskydde man. Karim Benzema petades. Nasri (som var besvärlig under EM senast) får stanna hemma. Han tar ut Bordeaux sämste mittback (Planus) istället för den bäste (Ciani). Och efter 106 landskamper fick Patrick Vieira avsked lika iskallt som vilken Alexander Östlund som helst.

– Det finns förbundskaptener som vet hur man för sig, och det finns förbundskaptener som inte vet hur man för sig, sa Vieira.

Inget nytt under solen där.

Och medan Diego sågade defensiva mittfältare (Gago kom inte heller med, förresten) så byggdes monument till deras ära på andra sidan den argentinska gränsen.

Dunga var en gång en defensiv mittfältare som krossade kreativitet för att vinna VM-guld.

Så gick sexton år – och Dunga blev en defensiv förbundskapten som krossar kreativitet för att vinna VM-guld.

Det finns ingen garanti för att en sorts spelare blir samma sorts tränare. Egil Olsen kallades ”Drillo” eftersom han var en jäkel på att dribbla, till exempel.

Men när Brasiliens VM-trupp släpptes förstärkte Dunga det alla redan visste:

Han är exakt samma sorts tränare idag som han var spelare förr.

Vill vinna VM med trångt mittfält

1994 kom Parreiras Brasilien till VM med ett lag som byggdes kring Dunga och Mauro Silva, två fenomenala fotbollsmördare som åt upp allt levande. De vann guld, men de gjorde det som det i särklass minst älskade guldlag Brasilien någonsin haft.

Nu har han fått mandat att göra om det som förbundskapten.

Han tog över ett lag som var ett resande cirkussällskap i Tyskland för fyra år sen, sexigt och spexigt och fullkomligt ofokuserat på det här med fotboll.

Han har lagt all sin energi på att vända upp och ner på det.

– Ända sedan vi tog över har vi försökt göra om spelarna, som alla är stjärnor i sina klubblag, till arbetare, sa han i fjol.

Hans VM-trupp bevisade att varenda ord var sant. Dunga har sin linje, Dunga har sin ryggrad.

Ingen leende Ronaldinho i laget. Ingen lynnig Adriano. Ingen ung Neymar, och framför allt: ingen spetsig Pato, med hela sitt register.

Dunga vill vinna VM med ett trångt mittfält (Felipe Melo, Gilberto Silva) och snabba kontringar. När truppen låg ute låg fältet fritt för diskussion. Flamengos klubbpsykolog gick ut och förklarade att petningen skulle stärka Adriano, medan president Lula bad alla att sluta upp och stötta Dungas lag.

Men Lula vet ju att det krävs samma sak som 1994 för att lyckas med det.

Och det är inte en andraplats.

ARTIKELN HANDLAR OM