Ja eller nej till målkameror – fotbollsvärlden är delad

Men Fifa stänger dörren

Domarmisstagen har avlöst varandra under VM – och fotbollsvärlden kräver målkameror.

– Det är katastrof. Använd tekniken, säger Henrik Larsson.

Men Fifa säger blankt nej.

– Det är inte uppe för diskussion, säger generalsekraterare Jerome Valcke.

Frank Lampards skott för England var mer än en halvmeter över mållinjen men dömdes bort, och Argentinas Carlos Tevez stod ett par meter offside när han nickade in ledningsmålet.

Två stora domarmisstag som nu delar fotbollsvärlden i två läger: för eller emot målkameror. Och efter söndagens uppseendeväckande situationer har ja-sidan fått vatten på sin kvarn.

"En katastrof"

– Det är en katastrof. Nu är det dags att börja använda tekniken, säger Henrik Larsson som får medhåll av sin gamla landslagskollega Thomas Ravelli.

– Hela min karriär har jag tjatat om att ta hjäp av tekniska hjälpmedel. I säkert 20 år har jag velat det. De flesta andra idrotter använder sig av alla hjälpmedel som finns, säger den förre landslagsmålvakten.

Även Sportbladets krönikör Simon Bank vill att tekniken införs.

– Om det går att garantera att de har rätt och att de lämnar snabba svar så: ja.

Och det är inte bara i fotbollsvärlden som röster höjs får målkamerans införande. Svenska ishockeyförbundets ordförande Christer Englund tycker också till:

– Jag kan inte förstå att man inte infört kameror, speciellt i mästerskap där tempot är så högt. När det är så mycket som står på spel, som det är i ett mästerskap, måste man säkerställa att sådana här situationer inte sker.

Extradomare vid EM

Men det är inte alla som är övertygade. Fifa, som arrangerar VM, stänger definitivt dörren.

– Användandet av videoteknologi är definitivt inte uppe för diskussion, säger generalsekreteraren Jerome Valcke.

Och han får stöd från Lars-Åke Lagrell.

– Jag föredrar extradomare, för om man har kameror blir det avbrott och det passar inte inom fotbollen. Extradomare ligger närmare än målkameror. Jag tror att det kommer användas vid nästa EM, säger fotbollförbundets ordförande.

Sportbladets Erik Niva tillhör, åtminstone tillfälligtvis, nej-sidan:

– Som läget är nu är ju målkameror helt enkelt inte aktuellt, och därför är det väl lika bra att fokusera på de förändringar som faktiskt är på gång.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN