Slår tillbaka – mot Pia

avPetra Thorén, Anders Nilsson

Publicerad:

Efter Sundhages utspel om utländska spelare – nu kritiseras hon av allsvenska tränarna: ”På gränsen till respektlös”

1 av 2 | Foto: Andreas Bardell
OROAD Det var när Pia var och tittade på LdB Malmö mot Lyon i Champions League som hon reagerade över utvecklingen av utländska spelare i damallsvenskan. ”Det är farligt på sikt”, sa hon till Sydsvenskan.

Pia Sundhage är kritisk till de allsvenska klubbarnas satsning på utländska spelare.

Nu slår klubbtränarna tillbaka mot förbundskaptenens utspel.

– Att sittta på Malmö IP och prata om att det är få svenska spelare i startelvan är på gränsen till att vara respektlös, säger Malmötränaren Jonas Eidevall.

Damallsvenskan har under senare år fått en högre andel utländska spelare.

Och i går när klubbtränarna samlades för den årliga upptaktsträffen var ”spelaren med den fina vänsterfoten” från Spanien och ”årets nyförvärv” från Skottland. 

Det finns i år 69 icke svenska spelare i damallsvenskan (55 stycken år 2011) och flera av dem är tongivande i sina lag.

När Pia Sundhage var och tittade på LdB Malmö mot Lyon i Champions League nyligen reagerade hon över utvecklingen.

– Jag kritiserar inte Malmös satsning specifikt. Men nu hörde jag att något annat allsvenskt lag tagit in sin femte utländska spelare och så ser det ut överallt. Det är farligt för utvecklingen lite på sikt, sa Pia Sundhage enligt Sydsvenskan.

Malmötränare Jonas Eidevall tyckte att kritiken, även om den inte var riktad mot hans egen klubb, landade fel.

’Vimlar inte av spelare’

– Vad gör vi mot Lyon? Vi spelar med Amanda Ilestedt som är 93:a som mittback, vem startar borta mot Lyon – Elin Rubensson född 1993. Det måste vara hur bra som helst för svensk fotboll. Vilken annan klubb i svensk fotboll ger unga talanger den matchmiljön som vi gör? säger han och påpekar:

– Det är en fråga hur vi vill hantera det och hur förbundet ser på det är en annan sak.  Men det är inte lätt, det vimlar inte av svenska spelare.

Torbjörn Nilsson i Kopparbergs Göteborg:

– Det som Pia säger är försent. De utländska spelarna som kommer hit har en bättre utbildning. Man får titta på vad de har lärt sig, den frågan borde Svenska Fotbollförbundet ställa sig.

’Kommenterar inte’

Pia Sundhage sa till Sydsvenskan också att hon ansåg att EFD (Elitföreningen  Damfotboll) måste göra något åt frågan.

– Vi har valt att inte bemöta Pias kommentar i media för att vi jobbar tillsammans inom svensk damfotboll. Vi kan ta den diskussionen med varandra i så fall. Det som inte kommer fram i samband med Pias utspel är det talangarbete som klubbarna bedriver, ett jobb som inte syns. De (förbundet) bedriver ett talangarbete tillsammans med oss i F19-serien, säger Linda Wijkström, generalsekreterare EFD.

Publicerad: