Guld – då hindras Malmö FF:s firande

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

AIK:s säkerhetschef: Prisutdelningen är en stor risk

Foto: ingen repris När Malmö FF vann SM-guld senast, 2010, stormade fansen planen hemma på Swedbank Stadion. Men vinner MFF guld på Råsunda kommer de hindras.

Glöm den traditionella planstormningen, glöm en helt traditionell medalj­ceremoni.

Tar Malmö SM-guld ­dämpas firandet eftersom triumfen sker i tidernas sista allsvenska match på Råsunda.

– Själva matchen är ingen­ hög risk, den stora­ ­biten är prisutdelningen,­ säger AIK:s säkerhets­ansvarige Henrik Koch.

Foto: Malmö kan få sina medaljer först om de tar guld på Råsunda.

Malmös sista biljetter såldes i går, AIK:s har varit slut i evigheter. Bussarna från Skåne är smockade.

På söndag spelas tidernas sista allsvenska match på Råsunda och oavsett torsdagens resultat kommer den avgöra om AIK får Europa league-kvala och om Malmö tar guld. Och oavsett väder kommer den att vara fullsatt.

Välbesökta toppmöten ses alltid som högriskmatcher, men söndagens drabbning är extra laddad.

– Det är AIK:s hemma­arena och borg som de ska fira, och så kan Malmö komma och förta känslan och fira sitt guld. Självklart har vi det i bakhuvudet, säger AIK:s säkerhetsansvarige Henrik Koch.

Luftat farhågor

I måndags hölls en telefonkonferens. Malmö, AIK, förbundet, polisen och arena­ägarna luftade farhågor och idéer. På fredag följer de upp mötet med att spika de sista detaljerna, men redan är två punkter givna:

1. Vinner Malmö kommer planen inte att stormas, trots att det är tradition och skedde också när AIK tog guld i Göteborg 2009.

– Jag kan förstå att Malmö vill fira som brukligt, att man vill in på planen. Vi har tätt samarbete med polisen för att det ska hindras, säger Koch.

Arrangörerna gör så för att garantera säkerheten, så att inte lagens fans drabbar samman på gräset. Men lika viktigt är att planen ska användas till AIK:s Europamatcher ett par dagar senare.

Polisen tror att de kan undvika stormning eftersom Råsunda har tydligt avgränsade, inhägnade sektioner. Dessutom tar Malmö med dubbelt så många publikvärdar som normalfallet.

2. Vinner Malmö ska medaljceremonin anpassas.

Anpassar ceremonin

Grundbulten är att ett podium placeras på gräset, att spelarna kliver upp och att medaljer hängs runt halsarna. Reglerna ska inte ruckas, men däremot kommer utdelningen anpassas för att inte reta AIK-fansen.

Exempelvis kan Malmöspelarna få sina medaljer först, även om de är av ädlare valör än AIK:arnas. Podiets placering och speakerns utrop kan också anpassas av säkerhetsskäl.

– Vi har framfört det som en potentiell riskfaktor. Vi har lyft upp vår åsikt i ett resonemang om hur man ska förebygga riskerna, säger Malmös säkerhetskonsult Peter Narbe.

– Vår målsättning är att ceremonin ska få ske i fred. Sedan är det alltid folk som inte tycker det, men det gäller att ligga steget före dem, säger Henrik Koch.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.