”AIK borde välja bort miljonerna”

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Sjögren: Klubben har störst påverkan på guldstriden

Miljonerna eller titelchans?

AIK står inför ett dilemma som kan bli helt avgörande för den allsvenska guldstriden.

Låt oss hoppas att allsvenskan och den svenska fotbollen prioriteras.

Foto: Patrik Sjögren.

AIK är den klubb som tveklöst har störst påverkan på guldstriden. Efter Elfsborgs bottennapp mot Norrköping slåss fyra lag återigen om titeln. AIK är ett av dem – och ska möta två av de andra.

Samtidigt slåss laget i Europa Leagues gruppspel. Ett tvåfrontskrig som AIK aldrig kan gå segrande ur. Trenden är tydlig. Efter segern mot CSKA Moskva i playoff-omgången vann AIK två raka matcher. Efter förlusten mot Napoli blev det två oavgjorda och efter nederlaget mot Dnipro senast kom en förlust mot Gefle som ett brev på posten.

Varje seger ger 1,2 miljoner

Motståndet kan heta vad de vill. Det kan handla om en bortamatch i Sundsvall lika gärna som en i Napoli. En förlust skakar om, förstör rytmen och blir kostsam. En olycka kommer sällan ensam.

Om AIK ska ha en sportslig chans i allsvenska guldracet borde de därför prioritera bort Europa League. Chansen att gå vidare är i praktiken redan borta efter två raka förluster och en hundraprocentig satsning mot PSV Eindhoven den 25:e oktober riskerar att förstöra mer än det ger.

AIK får svårt att slå PSV. Förlorar de däremot kan det, sett till tidigare resultat i höst, mycket väl innebära en tappad seger mot Syrianska i matchen därefter. Det kan en gång för alla släcka AIK:s guldhopp.

Jag hoppas därför att klubbledningen vågar blunda för miljonbonusarna i Europa-spelet (en seger i gruppspelet ger 1,2 miljoner kronor – ett oavgjort resultat drygt 600 000) och kanske till och med vila de viktigaste spelarna. Inte bara för deras egen skull utan även för allsvenskans.

Fortfarande fördel Elfsborg

Efter mötet med Syrianska ska AIK ställas mot både Häcken (borta) och Malmö FF (hemma). Två matcher som kan avgöra allsvenskan – detta efter Elfsborgs taktiska miss mot Norrköping.

Lasse Nilsson var redan innan matchen inne på att guldet skulle vara mer än halvvägs till Borås om bortamatchen gav tre poäng. Det förstod också Anders Svensson som var rejält upprörd efter 0-2 redan i halvlek. Inte minst på tränaren Jörgen Lennartsson som fick sig en sällsynt tydlig känga från lagkaptenen.

Svensson klagade både på ”ett kortare lag än vanligt” och att Elfsborg backade hem. Det öppnade för Martin Smedberg-Dalence vars utsökta högerfot såg till att guldstriden nu är helt öppen igen.

Det är i min bok fortfarande fördel Elfsborg, trots poängen upp till Häcken, tack vare det lättaste spelschemat. AIK avgör själva om de vill utmana på allvar. Väljer de pengarna i Europa bäddar det mer för Häcken och Malmö. Väljer de allsvenskan fullt ut kan vi få en av de mest spännande avslutningarna i modern tid.

Eller vad sägs om AIK-Malmö som sista allsvenska match någonsin på Råsunda i en tabell där båda lagen har chans på titeln samtidigt som minst ett tredje slåss om den på annat håll. En kamp där Sveriges tre största städer kan ha representation. Låt oss hoppas att allsvenskan lever tills dess. Det vore mer värt än några Europa-miljoner extra.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.