Uppgifter: IFK Göteborgs ekonomichef hoppar av i protest

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:
Lena Mattsson.
Foto: BILDBYRÅN
Lena Mattsson.

GÖTEBORG. IFK Göteborg behöver rekrytera ytterligare en nyckelperson.

Enligt GT har Blåvitts ekonomichef Lena Mattsson sagt upp sig eftersom hon inte ställer sig bakom den budget som lagts för 2019, uppger tidningen.

– Att kommentera anledningar till att personal väljer att byta jobb i media är oprofessionellt, säger klubbdirektören Max Markusson.

Att IFK Göteborg haft det kämpigt ekonomiskt i flera år är ingen nyhet.

Men nu verkar det även som den hårt pressade situationen splittrar personalen. När valberedningen nyligen presenterade förslaget till ny styrelse inför årsmötet i mars framkom det att kassören Jakob Andreasson, 47, lämnar uppdraget.

Nu skriver GT att också mångåriga ekonomichefen Lena Mattsson, 59, sagt upp sig hos IFK Göteborg.

Lena Mattsson vill inte ställa sig bakom den budget som jobbats fram för 2019 och det ska vara en stark anledning till att hon lämnar efter nära 20 år med samma befattning inom IFK Göteborg, uppger tidningen.

”Väljer göra annat”

Klubbdirektören Max Markusson svarar Sportbladet i ett sms:

– Att kommentera anledningar till att personal väljer att byta jobb i media är helt enkelt oprofessionellt. Vi har haft bra samtal kring detta och kommer fortsatt jobba bra tillsammans under Lenas uppsägningstid. Jag tycker snarare att man ska ha förståelse för personer som arbetat på samma plats i över 20 år väljer att göra annat. 

Enligt Sportbladets uppgifter landar IFK Göteborgs 2018 ekonomiskt med ett plusresultat på ”bara” ett par miljoner kronor.

Detta under ett år som gett en stor intäkt i samband med försäljningen av målvakten Pontus Dahlberg till Watford och ett riskkapitalbolag som investerat i den nuvarande spelartruppen.

Men Blåvitt har tappat stort i publikintäkter och även i ersättningar från SEF på grund av sämre placering i allsvenskan.

Budgeten som är lagd för 2019 beskrivs, enligt Sportbladets uppgifter, som en av de mest realistiska på många år i IFK Göteborg, men visar också att föreningen åter kommer gå minus om inga extrainkomster, som exempelvis spelarförsäljningar, tillkommer.

Faktabaserat underlag

Max Markusson säger om budgetarbetet för 2019:

– Budgeten präglas av den verksamhetsplan som vi har tagit fram. De ekonomiska riktlinjerna baseras på ett faktabaserat underlag som vi presenterade för våra medlemmar på senaste medlemsmötet. Det är fortsatt tufft och utmanande men samtidigt oerhört tydligt vad vi förväntar oss av de som arbetar i klubben.

Sedan tidigare har tränaren Poya Asbaghi förklarat att en av orsakerna till att eventuella spelarförvärv dröjer är på grund av att det inte har funnits en fastställd spelarbudget för året.

– Gällande nyförvärv har vi tidigare sagt att vi skall vara noggranna och därför är det viktigt att förstå att det finns ett samband mellan intäkter och kostnader som gör att sporten vet vad som gäller ifall vi önskar förstärka truppen. Det är något som vi arbetar med dagligen och att förändringar kommer ske är givet, skriver Max Markusson till Sportbladet.

Trög process

Kassören Jakob Andreasson hävdar dock att hans avhopp inte har med den ekonomiska situationen att göra:

– Nä, jag backar aldrig för en utmaning. Beslutet har vuxit fram under hösten. Det har varit tre intensiva år med fokus på att dra ner kostnaderna. Det är långa kontrakt, processen är trög. Det tar tid, säger Jakob Andreasson till GT.

Sedan tidigare är det även känt att IFK Göteborgs vice ordförande, Mats Ahdrian, tidigare klubbdirektör i Frölunda Hockey, lämnar styrelsen när han har fått ett nytt politiskt uppdrag i Göteborg.

Sportbladet har sökt Lena Mattsson för en kommentar.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN