Segui vald till ordförande

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Efter ytterligare turer är nu Johan Segui ordförande

Johan Segui.
Foto: PONTUS ORRE
Johan Segui.

Svenska fotbollförbindet ogiltigförklarade tidigare Johan Seguis olika roller inom AIK. Klubben och Segui backade.

I dag valdes AIK:s stora frontfigur till ordförande för AIK FF.

”152 närvarande AIK-medlemmar valde enhälligt Johan Segui till ordförande”, skriver klubben på sin hemsida.

Det var den 29 maj som Svenska Fotbollsförbundet meddelade att man ogiltigförklarade AIK FF:s och AIK Fotboll AB:s beslut att utse Johan Segui till ordförande. Problemet låg i att man inte fick leda klubben och samtidigt vara anställd som vd i AIK Merchandise AB, ett dotterbolag till AIK Fotboll AB.

Klubben skrev knappt två veckor senare på sin hemsida att man nu skulle vidta nödvändiga åtgärder.

”AIK eftersträvar att följa de regelverk som gäller varför föreningen nu gör om och gör rätt”, skrev man.

152 medlemmar röstade för

Segui lämnade anställningen som vd för AIK Merchandise precis som han lämnade styrelseuppdragen i AIK Fotbollförening och AIK Fotboll AB.

Det öppnade för att han skulle kunna väljas som ordförande. Vilket hände på Solna Gymnasium på onsdagskvällen.

”152 närvarande AIK-medlemmar valde enhälligt Johan Segui till ordförande för AIK FF på AIK Fotbollsförenings extra medlemsmöte”, meddelade klubben.

STORMEN I AIK – DETTA HAR HÄNT

2014

11 september

En motion tas upp på AIK:s årsmöte. Den föreslår en stadgejustering med innebörden att AIK ska vara en ”politiskt och religiöst obunden och oberoende förening”. 73 procent röstar för motionen, men 75 procent krävs för att få igenom en stadgeändring.

2015

7 januari

Thomas Edselius anställer Sofia B Karlsson som ny CSR-ansvarig. Sofia B Karlsson har vid tillfället jobbat med projektet ”Fotboll för alla” i två års tid, och har varit drivande i AIK:s deltagande i Pride. Samtidigt har hon mött motstånd inom delar av AIK på grund av sitt engagemang i partiet Feministiskt Initiativ (FI).

9 januari

Thomas Edselius utsätts för hot. Enligt Sportbladet sätter någon eller några en kniv i hans dörr med ett tillhörande meddelande.

AIK Fotbolls ordförande Johan Segui tar avstånd från händelsen.

– Vi kommer aldrig att acceptera att någon tror sig ha rätt att med hot påverka vårt eller andras arbete. Det går helt emot våra värderingar, säger han i ett pressmeddelande.

23 februari

Firman Boys kräver på sin hemsida Thomas Edselius avgång. Anställningen av Sofia B Karlsson tas upp som en av punkterna där de anser att vd:n gjort bort sig. I samma skrivelse påpekas att det är viktigt för AIK att ”stärka medlemsinflytandet och förenings­demokratin i AIK FF men i förlängningen även i AFAB”.

5 mars

AIK Fotbollsförening håller årsmöte där Johan Segui väljs om som ordförande. På mötet presenteras ett förslag om att revidera AIK FF:s ägardirektiv i AIK Fotboll AB. Ingen av de drygt 200 röstberättigande på mötet ställer sig emot förslaget, varpå ordförande Johan Segui och styrelseledamot Mattias Grundström ber om stämmans godkännande för att driva frågan vidare.

9 mars

Sofia B Karlsson lämnar sin tjänst som CSR-ansvarig i AIK efter att ha blivit hotad.

”Jag kan bekräfta att jag lämnat AIK pga den ohållbara arbetssituation jag hamnat i, med mordhot och näthat”, skriver hon till Sportbladet i ett sms.

12 mars

AIK Fotboll AB håller bolagsstämma. Där lyckas AIK FF driva igenom sitt nya ägardirektiv. Man minskar aktiebolagets styrelse från sex till sju personer, utökar sin egen representation från fyra till fem och stryper därmed minoritetsägarnas representation från tre till en.

Johan Segui – som befullmäktigats att representera alla AIK FF:s aktier – utser sig själv till ny ordförande i AB:t.

23 mars

Före detta AIK-ordföranden, advokaten Johan Strömberg, lämnar tillsammans med supportern och aktieägaren Joakim Helbig in en överklagan till Svenska Fotbollförbundets styrelse. De menar att valen av Johan Segui som ord­förande i AIK FF och AIK Fotboll AB bör ogiltigförklaras eftersom det i SvFF:s och Riksidrottsförbundets stadgar framgår att styrelseledamot/ordförande inte får vara arbetstagare i egna föreningen eller idrottsAB:t. Strömberg och Helbig påpekar att Segui är anställd som vd i AIK Merchandise AB, ett helägt dotterbolag till AIK Fotboll AB.

29 maj

Svenska Fotbollsförbundet går på Strömberg/Helbigs linje och ogiltigförklarar AIK FF:s och AIK Fotboll AB:s beslut att utse Johan Segui till ordförande. AIK – som i nu­läget står utan ordförande – har till 12 juni på sig att överklaga.

31 maj

Sportbladet kan avslöja att AIK:s huvudstyrelse tagit beslut om att inte ställa upp i 2015 års Pride. Något man har gjort sedan år 2009.

2 juni

Thomas Edselius slutar som AIK:s vd. Petter Lindfors, styrelseledamot i AIK Fotboll AB, tar över som tillförordnad vd.

10 juni

Johan Segui lämnar sin anställning som vd för AIK Merchandise samt har även lämnat styrelseuppdragen i AIK Fotbollförening och AIK Fotboll AB.

I dag

Johan Segui väljs till ordförande på extra medlemsmöte.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.