U21-EM 2015

Hyllningarna till U21 efter guldet

Av: 

Malin Wahlberg

Anette Holmqvist

Andreas Käck

Samuel Abrahamsson

FOTBOLL

Europamästare efter ett sanslöst drama.

Nu hyllas U21-landslaget av allt och alla.

– Man är jävligt stolt över att vara svensk, säger Glenn Hysén.

De har gjort sig känt som ”bragdernas” landslag. En bragdvändning mot Frankrike tog dem till EM. En bragdvändning mot Italien bäddade för ett succéartat gruppspel. Och en bragdmatch mot Danmark tog Blågult till final.

Väl där fullbordades sagan.

Sverige blev U21-mästare för första gången i historien efter seger i ett galet straffdrama där AIK-målvakten Patrik Carlgren blev stor hjälte med två straffräddningar.

– Man är jävligt stolt över att vara svensk, herregud vad de sliter. Räddningen på Guidettis läge, jag trodde inte det var sant. Sen på straffar vet man aldrig hur det ska gå, men jag hade ändå en bra känsla, säger Glenn Hysén till Sportbladet.
– Själva inställningen hos laget är fantastisk, de ger sig aldrig och de är taktiskt bra också tack vare Håkan Ericsson och de kommer tillbaka hela tiden från svåra lägen. Jag är jävligt stolt, tack för all underhållning, tjihoo gånger tolv.

"Jag är sjukt imponerad"

Jesper Blomqvist är även han imponerad.

– Det är knappt att man tror sina ögon, de har verkligen bevisat sig match efter match. Laget växte in mer och mer i finalen och hade allt att vinna och jag hade en bra känsla inför straffarna.
Sverige slog verkligen bra straffar, det är mycket nerver inblandade och de hade inte så mycket att förlora.
– Att vi skulle vinna kändes otänkbart inför mästerskapet. De ger varandra extra energi och det är aldrig några sura miner. Bragdguldet känns ju som de borde vara med om och slåss om nu. Jag är sjukt imponerad.

Albin Ekdal fyller i:

– Riktigt imponerad av samtliga. Stort för hela Sverige och kul att se så grymma spelare på framfart. Stort grattis till alla och hoppas många tar kliver och lyckas även i A-landslaget framöver, säger han till Sportbladet.

A-landslagets player manager Marcus Allbäck:

– Helt magiskt bra! Så glad för Håkan, Andreas och hela teamet och truppen. Detta är grymt för svensk fotboll. En underbar kväll.

Statsministern hyllar laget

Stefan Löfven, statsminister (S) var stolt efter segern.

– Guldet är vårt! Vilken otrolig straffläggning! Går det att göra något annat än att spricka av stolthet över våra U21-spelare, med den orubbliga lagandan, glöden, glädjen? Ni älskar det ni gör – och Sverige älskar er, säger han till Sportbladet.

– Festa i natt – imorgon kan ni möta folkets jubel här hemma.

Martin Dahlin stämmer också in i hyllningskören:

– Det är bara till att gratulera och det är en fantastiskt insats genom hela turneringen. Var lite pirrigt under matchen och sen är straffar alltid osäkert, men det kändes som portugiserna hade mer att förlora. Svenskarna hade inget att förlora.

– Det verkar vara en härlig stämning och de jobbar stenhårt för varandra och är en lagmaskin som gör det på ett bra sätt.

Edström lyrisk

– För jävla gött, man blir så jävla glad att man blir rörd till tårar. Fotboll är ett lagspel och alla fattade det och wow säger jag bara. Man var så jävla nervös, starten var inte bra alltså, säger Ralf Edström.
– Straffar är alltid nervöst, men svenskarna var stabila och jag var ganska övertygad om att Carlgren är bra på straffar. Jag blir så glad för killarnas skull.

Lotta Schelin fyller i med att hylla lagandan.

– Det känns som man fått ut max av den klassiska svenska lagandan med en bra gruppdynamik. Det är ju enormt häftigt. Jag var inte så nervös under matchen faktiskt, jag tycker de har varit så coola och nånstans att ta sig till en final var häftigt bara det och gjorde att jag kanske vara ganska lugn.

Hamren: "Livet är rättvist!"

Sveriges förbundskapten för A-landslaget Erik Hamrén om bragden:

– Jag har här på plats i Prag, tackat, gratulerat och kramat varenda spelare och ledare till en fantastisk insats. Till EM-guldet! Sverige är EM-mästare! Livet är rättvist!, skriver han i ett sms.

Magnus Hedman var nöjd även han.

– De tror på varandra och och att de vinner straffarna summerar hela deras turnering, att det är så mycket mentalt. Carlgren är snabb i sidled och jag hade förtroende för honom under straffarna och som målvakt har du allt att vinna där. De skulle vinna det här och var inte nöjda med att bara gå till final och det båda gott för svensk fotbollsframtid.

Niklas Bodell, presschef för herrlandslaget och kommunikationschef på svenskafotbollsförbundet:

– Det är alldeles makalöst. Jag är fullständigt omtumlad och alla ord har tagit slut, men om inte de här fantastiska grabbarna får Bragdguldet, ja, då vet jag faktiskt inte längre.

”Så sjukt stort”

Och på sociala medier överöses Håkan Ericsons landslag av beröm.

”Så sjukt stort!! Wow. Svensk fotboll på frammarsch”, skriver NHL-stjärnan Victor Hedman.

”Så jävla viktigt. Nu måste vi slute intala oss själva att saker och ting är omöjliga. Framtiden är ljus”, skriver förre MFF:aren Jiloan Hamad.

”Grymt imponerande”

”Så grymt imponerande! Välförtjänt! Leder inte Håkan en conga-line genom Prag inatt så blir jag besviken!”, skriver Rasmus Elm.

”Wow. Känner att orden fantastiskt, briljant och magiskt är för fjuttiga för att beskriva Sveriges U-21 prestation i EM. Grattis Välförtjänt”, skriver Stefan Ishizaki

ANNONS

Hockey-VM i fokus på Powerplay! Åtta fajter är utmaningen och 1, X eller 2 är alternativen. Fixar du alla rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Powerplay

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

U21-EM 2015

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

U21-EM 2015

U21-EM i fotboll (herrar)