Storspelar i EM – bänkad i HBK

Uppdaterad 2015-06-22 | Publicerad 2015-06-21

Joseph Baffo och Harry Kane

OLOMOUC/STOCKHOLM. I allsvenskan har Joseph Baffo bara fått starta fem matcher för bottenlaget Halmstads BK.

I U21-EM plockade 21-åringen ner anfallaren Manchester United påstås drömma om.

– Jag tycker att jag presterat bra de matcher jag spelat i Halmstad. Mer än så kan jag inte säga, säger Baffo.

Fem av 13 matcher har Joseph Baffo fått starta för Halmstads BK i allsvenskan. Detta trots att HBK haft stora problem under våren och ligger näst sist i allsvenskan. Därför var det nog många som höjde på ögonbrynen när 21-åringen plockade ner Englands Harry Kane i U21-EM.

– Jag försöker att inte tänka på Halmstad. Det som är i Halmstad är i Halmstad. Mitt enda fokus är det som händer här och nu. Jag tycker att vi gör en otrolig laginsats igen och då blir individen också bra. Det är enkelt för alla individer om det går bra för laget, säger Joseph Baffo.

HBK: Ångrar ingenting

Någon förklaring till varför samma man som kunde stoppa anfallaren Manchester United påstås erbjuda en halv miljard för inte fått förtroendet i Halmstads BK i allsvenskan under våren har Baffo själv inget bra svar på.

– Jag tycker att jag presterat bra i de matcher jag spelat i Halmstad. Men än så kan jag inte säga. Resten lämnar vi åt sidan. Nu är vi här och då ska man försöka prestera och göra så gott man kan för laget.

HBK:s assisterande tränare Torbjörn Arvidsson såg Sveriges 0-1-förlust mot England på tv. Han påstår sig inte vara överraskad av Baffos prestation men säger sig samtidigt inte ångra valet ledarstaben gjort i klubblaget.

– Nej, ångrar gör vi ingenting. Sen värderar vi inför och efter varje match om vi gjort rätt val i förhållande till vad som gjorts.

”Höll skapligt bra nivå”

Kan du förstå att det kan verka märkligt att en spelare som gör en så pass bra match mot spelare som Harry Kane inte platsar i ett allsvenskt lag i bottenstriden?

– Det har vi ju förståelse för att människor undrar varför han inte är ordinarie på allsvensk nivå om han spelar på den här nivån. Men jag vet inte vad som varit tänkt om alla varit friska och hela i vår svenska trupp. Men han har startat och gjort bra i från sig och det har vi inte betvivlat.

– Hos oss är det alternativen vi har att välja på och konstellationen som ligger bakom. Sen har han inte varit helt skadefri, en operation på axel och sjukdom och det tillsammans med tajming i olika laguttagningar gjort att han hamnat utanför laget.

Vad säger du om Joseph Baffos insats mot England?

– Det jag såg idag är en nivå som Baffo ligger på. Det finns ytterligare saker där han kunnat göra ännu bättre i från sig i luftspel och duellspel på marken men jag tycker han höll en skapligt bra nivå.