Ingen cupfinal – damerna bojkottar

avEmelie Fredriksson

Foto: BILDBYRÅN
Stéphanie Öhrström.

Damernas cupfinal i Italien mellan Brescia och Tavagnacco skulle spelas på lördag.

Men matchen bojkottas eftersom spelarfacket AIC vill protestera mot de sexistiska och homofoba uttalanden av Felice Belloli, amatörseriernas ordförande.

– Det får räcka nu, med att slänga bort pengar på några flator.

Så ska Felice Belloli bland annat ha sagt på ett möte kring amatörfotbollen i början av mars.

Själv nekar han till sina uttalanden och menar att han utsatts för en komplott, men flera vittnen ska ha hört vad han sagt.

Flera av Italiens damfotbollsspelare har reagerat starkt och i söndags visade mästarlaget Verona, med svenska målvakten Stéphanie Öhrström, upp skyltar inför sin match där de ber om respekt istället för förakt.

"Bellolis dagar är räknade! Det har blivit för stort för att han ska klara sig denna gången!! skriver Öhrström på Twitter.

Statsministern har uttalat sig

Det var inte första gången fotbollsbossar i Italien uttryckt sig olämpligt. Italienska förbundets ordförande Carlo Tavecchio har tidigare både stått för grova rasistiska utspel och jämfört damfotboll och handikappidrott.

Efterspelet har nått hela vägen till statsministern Matteo Renzi.

- Allt jag kan säga till Italiens fotboll är att det måste vara ett slut på de pinsamma uttalanden som hörts de senaste månaderna. Det är dags att det upphör, sa han till Rai television, enligt gazzetta.it.

– Fruktansvärda saker har sagts och det är till ingen nytta för Italiens fotboll.

Nu har Felice Belloli ordval dessutom fått sportsliga effekter, när damerna alltså bojkottar sin cupfinal på lördag.