Landslagssvensk byter proffsklubb

avMichael Wagner, Hjalmar Tell

FOTBOLL

Klart i dag: FCK köper loss Erik Johansson från Gent

Foto: TT
Erik Johanssons Gent skrällde i Champions league-gruppspelet.

Den svenska landslagsmittbacken Erik Johansson lämnar sin belgiska klubb KAA Gent för spel i FC Köpenhamn.

Johansson har skrivit på ett femårskontrakt med den danska storklubben och köps loss för cirka 17 miljoner kronor.

– Köpenhamn är Skandinaviens största klubb, och det glädjer mig mycket att hjälpa klubben till att vinna titlar och komma tillbaka på den europeiska scenen, säger Erik Johansson till FC Köpenhamns hemsida.

Den 27-årige landslagsbacken lämnar alltså belgiska Champions League-laget KAA Gent för danska storklubben FC Köpenhamn med omedelbar verkan.

Erik Johansson värvades till Belgien i juli och inledde sin sejour i Gent starkt och startade de första tio matcherna, men sedan kom skadan och efter det har Erik Johansson – som är högaktuell för Sveriges EM-trupp i sommar – haft svårt att ta tillbaka sin plats i laget.

Så mycket kostar han

Nu köps han loss av FCK för 1,8 miljoner euro, cirka 17 miljoner kronor, enligt uppgifter till Sportbladet. Det är samma summa som MFF fick av Gent när Johansson värvades dit.

Sedan tidigare finns svenskarna Mikael Antonsson, Ludwig Augustinsson och Per Nilsson i FC Köpenhamn.

Men FCK är, enligt uppgifter till Sportbladet, beredda att släppa Nilsson i januari-fönstret om det finns intresserade köpare.

Dif får miljoner

Tidigare under dagen blev det också helt klart att den förre Djurgården-mittfältaren Daniel Amartey lämnar FC Köpenhamn för Premier League-ledande Leicester, bekräftar FCK på sin hemsida.

Uppgifter säger att FCK får 61 miljoner kronor för mittfältaren vilket i sin tur innebär 6,1 miljoner till Djurgården.

– Det här är en transfer som var för stor för att tacka nej till, säger direktören Anders Hørsholt till klubbens hemsida.

FOTNOT: Gent är klart för åttondelsfinal i Champions Leauge och möter där tyska Wolfsburg.

ARTIKELN HANDLAR OM