Skandalscener i Gothia Cup-final

FOTBOLL

Matchen urartade - slutade med karatesparkar och knytnävsslag

1 av 5 | Foto: FESTEN KOM AV SIG P19-finalen mellan spanska AC Inter och Frölunda fick avbrytas efter att fullt slagsmål utbrutit i den andra halvleken. Karatesparkar och knytnävsslag delades ut till höger och vänster.

GÖTEBORG

Gothia Cup-festen kom av sig totalt.

Mitt under finalen av P19-klassen utbröt ett jätteslagsmål med karatesparkar mitt framför ögonen på barnfamiljerna på Ullevis läktare.

Det var sju minuter in på andra halvlek som finalen mellan Frölunda och spanska AC Inter totalt spårade ur och rena skandalscener utspelade sig. I en närkampssituation blåste domaren frispark till Frölunda, sedan blev allt väldigt obehagligt väldigt snabbt.

Flera spelare hoppade och gjorde höga karatesparkar mot bröst och ansikte på motståndarna medan andra nöjde sig med att slåss med knytnävarna. Ingen skadades allvarligt men det såg bedrövligt illa ut och vissa spanska ledare gjorde inte sitt bästa för att lugna sina spelare, tvärtom.

"Obehagligt"

- Det var fruktansvärt obehagligt och väldigt tråkigt för killarna att det slutade så här, säger Frölundas ledare Gerth Larsson.

Domaren, med erfarenhet från division två, valde att avbryta matchen eftersom risken för fortsatt bråk var stor. Lagen fick säras på och lämnade Ullevi var för sig och satt sedan länge i varsin ända av Ullevi.

- Vi är hemskt ledsna för det som hänt. Vi är normalt sett ett väldigt lugnt lag som aldrig bråkar, förklarade en av de spanska ledarna på engelska när de lämnade omklädningsrummet.

Frölundas spelare ville spela vidare men insåg det förnuftiga i att bryta matchen.

- Vi ville inte slåss men vi var tvungna att försvara oss när vi blev attackerade, förklarar Peter Nyström.

Rapport till förbundet

I dag klockan åtta träffas juryn som ska bedöma händelsen och dela ut eventuella straff. Dessutom kommer det att skickas rapport till svenska fotbollsförbundet, som i sin tur skickar rapport till spanska fotbollsförbundet.

- Dom får säkert de straff de förtjänar, säger Gothia Cup-generalen Dennis Andersson, som också blev åsyna vittne.

- Vad ska man säga. Nästa år blir det nog bara en tjejturnering. Tjejerna är föredömen, säger han och ler.

Förtar inte detta en del av glansen med fredslag och att fotbollen förenar världen?

- När man kommer till en viss del av turneringen i de äldre pojkklasserna så är spelarna ju inte ute i fredssyfte utan då är det bara fotboll som är det viktiga, förklarar Dennis Andersson.

Men det som hände igår hade ingenting med fotboll att göra.

Andra skandaler i Gothia Cup-historien

Martin Strömberg ([email protected])