Holländaren och Johansson var skillnaden - de var i en klass för sig

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Djurgården vinner på samma sätt som de andra guldfavoriterna Malmö FF och Hammarby:

De vinner fastän de spelar en usel fotboll.

Det kan man gnälla över, men det sägs att det är sånt som skapar guldmedaljörer.

Jag har sett alla tre guldkandidaterna på två dagar.

Malmö blev stundtals utspelat av IFK Göteborg.

Hammarby hade inte tillstymmelse till spel mot Elfsborg. Ingen spelare var bra.

Djurgården var långa stunder tillbakapressat av ett Sundsvall som på slutet dessutom var mer b-lag än a-lag efter skador och barnafödslar.

Men de vann.

De vann trots skitspel.

Det var tre samtalsämnen som dominerade:

Djurgården spelade på Råsunda. Publiken protesterade genom att skrika "Vi hatar Råsunda" när den mediokra publiksiffran 11 755 presenterades. Jag kan bara instämma i deras protester. Det kändes mycket märkligt att se svenska mästarna spela på en arena med enorma tomma ytor på läktaren. Ödsligt, kallt, tråkigt. Nästan lite ovärdigt.

Geert den Ouden protesterade ljudligt mot domaren på presskonferensen efter matchen.

- Inga frågor om domaren? vädjade han och svarade omedelbart själv och kom med diverse utfall mot den ganska färska domaren Daniel Stålhammar från Landskrona. Det gällde varningen mot Abgar Barsom för filmning på slutet och det gällde varningen på Ouden själv för protest.

Kapades rejält

Vad gällde Barsom hade Ouden rätt. Reprisbilderna visar att Barsom kapades rejält och istället för ett gult kort och en ond axel borde han haft straff. Vad gäller Oudens protest är det omöjligt att ha en åsikt. Ingen av oss vet vad Ouden sa. Kanske lika bra det.

Möjligen kan man också le en smula över att holländaren inte gnällde något över att han själv borde haft ett klockrent rött kort för armbågen rakt upp i ansiktet på Sundsvalls Jonas Wallerstedt.

- Var tog den, frågade jag Wallerstedt efter matchen.

- Här, sa han och pekade på en rätt rödmosig vänster kindknota. Det var en typisk sån händelse som en tuff domare hade visat rött kort för. Men det gjorde han inte och det sa Geert den Ouden ingenting om.

Men han hade ju inte tillgång till tv-repriserna som vi andra.

Hade han haft det hade han också sett att domaren stal en given straff för Djurgården när Patrik Eriksson-Ohlsson brottade ner Andreas Johansson i straffområdet i 41 minuten.

Det tredje samtalsämnet var naturligtvis Oudens uppvisning av iskall effektivitet tillsammans med matchens andra klasspelare Andreas Johansson. När övriga Djurgården spelade fegt, ödsligt och tråkigt vågade de kliva fram och avgöra. Ouden fick två ytor vid straffområdeslinjen och det borde alla motståndarlag veta att det kan man inte ge honom. Han är skoningslöst effektiv när han får vända upp mot målet och skjuta ostörd. Båda avsluten var kirurgiskt exakta, det ena runt målvakten och det andra vid ena stolproten. Det första var en kontring där Ouden själv höll bollen mästerligt på mittplan. Andreas passade till båda Oudens mål och gjorde det första själv på en nick på ett inlägg från 40 meter ute på högerkanten där Matias Concha smekte bollen över hela Sundsvallsförsvaret som stod felplacerat. Andreas kunde pinsamt enkelt nicka bollen förbi Fredrik Sundfors.

Klass för sig

Ouden och Johansson var skillnaden.

De stod i en nästan pinsam klass för sig på planen.

Av Djurgårdens övriga stjärnor var de flesta märkligt tafatta. Babis Stefanidis hade tre strålande skottlägen men sköt snett och vint. Tobias Hysén sprang och sprang men hamnade nästan hela tiden i ingenmansland.

Men allra sämst var Abgar Barsom som inte får ut någonting av sitt spel. Nästan inga passningar går rätt och han hamnar för långt ner i banan med sitt ängsliga spel. Så här långt påminner han mer om Boateng än om Källström.

Reserverna imponerade

Sundsvall gjorde vad de kunde. Jag blev rätt imponerad av deras reserver som i alla fall försökte trots att de i flera fall spelade på ovana positioner. Fredric Lundqvist var pigg innan han tvingades bryta och Cain Dotson var kreativ framåt. Hade de gjort mål på sina chanser och hade Andreas Hermanssons nick gått i mål istället för i ribban hade de kunnat bjuda Djurgården en match. Större är inte skillnaden mellan toppen och botten i Allsvenskan.

Till sist: Zoran är lysande.

- Vill du veta sanningen om Bergtoft kostar det 15 000 direkt till min agent, sa han till Sportbladets Robert Laul. Det var roligare än 96 minuter fotboll den här kvällen.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN