Han startade revolutionen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-03-23

Ulf Larsson lärde Trelleborg att spela gladfotboll: Vi behövde något nytt

TRELLEBORG. Myten om Tjongavallen ska på allsvensk begravning i år.

Ulf Larsson har lyckats genomföra en kulturrevolution i Trelleborgs FF.

Nu spelas det anfallsinriktat kortpassningsspel i Trelleborg.

- Det har alltid hetat det är en jävla stad, en jävla arena och ett jävla spel. Nu har även icke-TFF:are börjat undra: "vad fan är det som händer", säger Larsson.

Följ ämnen

Dansken Ole Mörk kom till Trelleborg säsongen 2001.

Han hade ett uppdrag: få TFF att spela gladfotboll; spräcka myten om Tjongavallen.

Mörk misslyckades och efter elva omgångar och en jumboplats i allsvenskan fick han sparken.

- Ett svenskt lag är som en supertanker. Det tar tid att vända, men när det vänder, då går det inte att hejda processen, säger Mörk i Jesper Högströms suveräna reportage "Myten om Tjongavallen" i Offside nr 3/2001.

Nygamle tränaren Alf Westerberg, som varit assisterande till Mörk, tog över och och allt var tillbaka i det gamla, i klubben målvakten Pål Lundin jämfört med...

- ...herpes. Ingen vill ha det, och när man väl fått det blir man aldrig av med det.

Ingen "Westerbergeffekt"

Men det blev ingen "Westerbergeffekt". Till hösten blev allsvenskan verkligen av med TFF och efter 13 omgångar 2002 var superettan också på väg att bli det.

TFF låg näst sist, Westerberg hoppade av och in kom Ulf Larsson - Malmöpågen som bodde i Trelleborg sedan flera år då han spelat i rivalen IFK.

Han hade ett uppdrag: rädda kvar TFF i superettan. Larsson skrev på ett fyramånaderskontrakt.

20 månader senare sitter jag med en kulturrevolutionär och tränare som gör allsvensk debut framför mig.

För Larsson lyckades tillsammans med kollegan Anders Grimberg hålla kvar laget i superettan, ta dem till allsvenskan året efter och under tiden spräcka myten om Tjongavallen när man omedelbart införde

4-3-3 med ett anfallsinriktat kortpassningsspel.

- I den första matchen mot Enköping räknade jag till att vi hade bollen inne i deras straffområde 54 gånger... utan att skapa en enda målchans, minns Larsson.

Trött på myten

- Vi ville ha in mer folk i straffområdet när vi väl kom dit; fler i den sista tredjedelen av planen. Samtidigt var vi tvungna att komma med något nytt, att förändra. Alf hade kört fast.

4-3-3 blev lösningen och nu sitter allsvenskan där igen, inte med herpes, utan med ett nytt, attraktivt TFF. Den förre detta mittfältskreatören Larsson är trött på myten om Tjongavallen.

- Det har alltid hetat det är en jävla stad, en jävla arena och ett jävla spel. Det har varit oförtjänt. 4-4-2 var oerhört framgångsrikt och det var en bedrift av Tom Prahl att ta laget ut i Europa.

Men ändå:

- Häromdagen sa ordföranden Per-Anders Abrahamsson till mig: "under mina 27 år i klubben har vi aldrig fått så mycket credit från media och sponsorer".

Men att spela attraktiv fotboll är inget ändamål i sig. TFF spelar 4-3-3 därför att det gett bäst resultat, och man ska fortsätta med det i allsvenskan, lovar Larsson.

- Vi tänker inte släppa det fast det blir skittufft i allsvenskan, säger Larsson.

Mannen som vänt en supertanker.

Tidigare artiklar

Varje dag fram till premiären besöker Sportbladet en ny allsvensk klubb. I dag stannar vi till i Trelleborg - där man äntligen spelar anfallsinriktad fotboll.

Johan Flinck

Följ ämnen i artikeln