HIF utan chans – trots drömlottning

FOTBOLL

Föll mot Celtic med sammanlagt 0–4

GLASGOW/STOCKHOLM. Fasta situationerna och enkla misstagen sänkte Helsingborg och innebar en ny Champions League-miss för svensk fotboll.

Både Åge Hareide och Christoffer Andersson var irriterade på spelare efter uttåget.

– Så kan vi inte ha det internationellt. Då blir vi straffade, säger HIF-tränaren.

När Helsingborg var klart för play off inför Champions League var det solklart:

– Celtic vill jag ha. De är förutsägbara. Det är tidigt i deras säsong och de har inga motståndare i ligan, sa Hareide för några veckor sedan.

Skåneklubben fick precis som de ville, de lottades mot Celtic. Trots det blev laget nollat och åkte på två raka förluster.

Svenska CL-mörkret fortsätter

För tolfte året i rad misslyckades svensk fotboll att få in ett lag i Champions League.

På frågan hur vi ska bära oss för att klara av det svarar Helsingborgstränaren Åge Hareide:

– Det är ett måste att inte göra de här misstagen vi gör. Vi har sett det hos norska lag, hos andra svenska lag och nu i Helsingborg.

Han tänker på alla missade frilägen i den första matchen mot Celtic och baklängesmålen.

– Vi spelade bra här och hade samma bollinnehav som Celtic på Celtic park. Det ska vi vara nöjda med för de brukar dominera stort hemma. Men vi släpper in tre av fyra mål på fasta situationer. Där har vi problem. Vi väger lite för lätt där och är för korta, säger Hareide.

”Var okoncentrerade”

Och spelarna gör dessutom inte vad Hareide sagt till dem.

– Vi var okoncentrerade igen. Spelare som har fått uppgifter vid kort hörna gör inte det de ska och så kan vi inte ha det internationellt. Då blir vi straffade, säger Hareide.

Veteranen Christoffer Andersson var irriterad på sina lagkamrater efter 1–0-målet som visserligen var offside men föregicks av en kort hörna.

– Vi hade pratat väldigt mycket om just den korta hörnan men ändå så gör vi fel på den och det är lite surt, säger Andersson.

– Lagledningen har scoutat skitbra, vi har jättenoga genomgångar och vet precis vad Celtic ska göra. Vi får uppgifter allihop och sedan är det bara att följa dem men tyvärr gör vi inte det alltid.

Orutin?

– Eller så är man inte tillräckligt uppmärksam på genomgångarna eller i matcherna. Men det är något vi måste dra lärdom av, säger Andersson.

ARTIKELN HANDLAR OM