Källström: Det är min hyllning till ”Foppa”

FOTBOLL

Landslagsstjärnan i stor
intervju: ”Foppas karriär
har alltid imponerat mig”

Foto: RYSK Kim Källström valde Spartak Moskva när han efter flera säsonger i Frankrike lämnar Lyon. ”Det finns alla förutsättningar att bli en bättre fotbollsspelare här”, säger han till Sport­bladet.

Kim Källström, 29, har varit på väg bort från Lyon i olika omgångar under flera år, men allt har runnit ut i sanden.

När Spartak Moskva dök upp blev allt klart på en vecka.

– Det gick extremt snabbt, allt stämde direkt, säger Källström, som hade ett enkelt val bland de kvarvarande tröjnumren hos ryska ligatvåan – 21.

– Det är min hyllning till Foppa.

Källström hann göra tio träningsdagar och 30 minuter i en vänskapsmatch med Olympique Lyon innan det – äntligen? – blev dags för klubbyte.

Valencia försökte för ett par år sedan, Rubin Kazan i vintras.

– Jag var faktiskt inställd på att fortsätta i Lyon när Spartak Moskva dök upp för någon vecka sedan. Sedan gick det extremt fort. Alla parter var överens om att det här var en bra deal.

Enligt ryska uppgifter betalar Spartak Moskva, som är kraftigt uppbackade av klubbpresidenten Leonid Fedun, storägare i Lukoil, kring 30 miljoner kronor för svensken.

Varför blev det Spartak, vilka andra val hade du?

– Det har funnits andra alternativ, vilka tycker jag inte spelar så stor roll nu, men Spartak Moskva är en klubb som är med och på allvar slåss om titeln i en liga på rejäl uppgång, vi ska kvala till Champions League, ekonomin är stark. Jag är nöjd med mitt kontrakt.

Finns det något som förvånat dig nu när du är på plats i Moskva?

– Hur proffsigt och välorganiserat allt är kring klubben. Träningsanläggning är bra, det byggs en nya arena. Det finns alla förutsättningar att bli en bättre fotbollsspelare här.

Trots den fruktade Moskvatrafiken? Vi satt fast i köer 2,5 timme i våras efter att vi hade träffat Pontus Wernbloom...

– Äsch, det där är ett storstadsproblem var man än kommer i världen. Det gäller att bosätta sig smart så att man kan undvika den värsta trafiken. Det var inget som avskräckte oss.

”Ska försöka lära mig språket”

Hustrun Erica och dottern Zoë, 2, är inte på plats än i megastaden Moskva.

Du lärde dig språket och anpassade dig väldigt snabbt till Frankrike. Fixar du det en gång till, i Ryssland?

– Vi får se hur det går, men jag ska försöka lära mig språket så att man kan kommunicera. Och att det är en lite annorlunda kultur här är en del i det som lockar. Jag kände att det var dags för en ny utmaning.

Var det ditt eget val att lämna Lyon?

– Ja, utan tvekan.

För några veckor sedan kritiserade dock Lyonpresidenten Jean-Michel Aulas flera av den franska klubbens största stjärnor hårt, bland annat Kim Källström.

”Väldigt bra i EM”

”I EM såg jag en väldigt bra Källström, så var inte fallet under den gångna säsongen. Vi kunde ha sålt honom då men vi väntade. Nu får vi se”, sa Aulas.

– Jag blev förvånad när han uttalade sig på det sättet. Samtidigt vet jag hur han är och att Lyon har det tufft ekonomiskt.

Det är inte trist att lämna fransk fotboll nu med tanke på hur intresset växer med Paris SG:s värvning av Zlatan?

– Det är oerhört kul för franska ligan att de kan locka en spelare av Zlatans kaliber Zlatan men, nej, för mig personligen spelar det inte så stor roll att jag missar det. Det var inget argument för mig att stanna kvar.

Efter möten med bland annat Spartak Moskvas nye tränare, spanjoren Unai Emery, klubbdirektören Valeri Karpin, kontraktsskrivande och presskonferens gjorde Källström i går sina första träningar med laget, som bland annat innehåller Kalmar FF-bekantingen Ari da Silva Ferreira.

– Klassen på laget är hög, riktigt hög, säger Källström.

Det är derby mot Dinamo Moskva på söndag. Spelar du då?

– Vi får se. Jag kommer inte hinna med att träna så mycket med laget, men jag är i okej form och jag kommer jobba för att försöka komma in i matchtempo så fort som möjligt.

Du fick tröja 21. Valde du numret själv?

– Ja. Jag kom in sent så det fanns inte så många tröjnummer kvar att välja mellan, men då var valet enkelt. Jag spelade mycket ishockey när jag var yngre. Det här är min hyllning till Peter Forsberg. Jag har alltid varit imponerad av Foppas karriär, hans vilja att vinna och han är en av Sveriges största idrottsmän. Det kändes helt rätt.