”New York har Frihetsgudinnan – Sverige har Zlatan”

avPelle Strandman

Skulptören fick böja sig för Zlatans önskemål

Zlatan Ibrahimovic trotsar risken för sabotage och låter sin staty stå i markhöjd utanför Friends arena.

Det avslöjar skulptören Peter Linde för Kulturnytt i P1.

"När du kommer till New York så har du Frihetsgudinnan, när du kommer till Sverige har du Zlatan-statyn", skriver anfallsstjärnan på Instagram.

I samband med Fotbollsgalan blev det inte bara klart att Zlatan Ibrahimovic kammade hem sin elfte guldboll. Svenska Fotbollförbundet avslöjade även att Manchester United-anfallaren skulle avbildas med en staty utanför nationalarenan i Solna.

– När jag fick höra det… Ofta får man en staty när man går bort, men jag får en staty och jag är fortfarande vid liv. Det känns otroligt stort, sa Zlatan till Sportbladet i november.

I en intervju med Kulturnytt i P1 avslöjar skulptören Peter Linde att han tvingats anpassa sig efter ett par önskemål från Zlatan.

Zlatan med statyn på stjärnans Instagram.

Rädd för sabotage

Bland annat ville konstnären höja upp den knappt tre meter höga statyn högre ovanför marken för att försäkra sig om att den inte utsätts för sabotage.

– Han är ju så osvensk kan man säga. Så visst kommer det bli mycket ilska och jäkelskap. Jag hoppas bara de inte förstör skulpturen, säger han och tillägger:

– Först hade jag tankar på att sätta den högt upp som du ser på en av skisserna. Men jag tror att han själv sa faktiskt att han tyckte att man skulle kunna sitta och stå framför den och se skulpturen och sig själv när man blir fotograferad framför skulpturen.

Besökte statyn

Samtidigt påpekar Peter Linde att han "var tvungen att ha kvar byxorna" på statyn där Zlatan i övrigt står i bar överkropp med armarna utsträckta.

– Ja, jag tror att han sa vid något tillfälle: "Det är bara en person här i världen som ska få se mig naken." Det är bara att foga sig i detta.

Statyn ska ställas upp och avtäckas i slutet av nästa år men Zlatan har redan med egna ögon fått bevittna hur långt arbetsprocessen har gått.

"När du kommer till New York så har du Frihetsgudinnan, när du kommer till Sverige har du Zlatan-statyn", skriver han på Instagram.